Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att byta till klimatsmart mjölk

Annons

Såg du SVT Debatt i torsdags som handlade om vi bör byta ut kalvmjölken mot växtmjölk? Två liter kalvmjölk ger upphov till ungefär lika mycket växthusgasutsläpp som en liter bensin, enligt en forskare på Chalmers som deltog i programmet.

Av matens klimatpåverkan kommer drygt hälften från kalvmjölk och nötkött. För en typisk barnfamilj med ett par barn och en bil blir det ungefär lika stora utsläpp från kalvmjölken som från bilen.

Ska vi kunna se våra barn i ögonen måste vi följa FN:s miljöpanels uppmaning att vi omgående och drastiskt ska minska konsumtionen av mejeriprodukter och kött för att undvika de värsta framtida konsekvenserna av klimatförändringarna.

Eftersom våra ledande rikspolitiker inte vill ta ansvar för att bryta kalvmjölknormen med politiska beslut tvingas vi som enskilda konsumenter att gå före lokalt där vi bor. Det är dags för oss att byta ut kalvmjölken mot klimatsmart växtmjölk när vi står vid mjölkhyllan i mataffären. För klimatets skull, för kalvens skull och för din egen hälsas skull.

Jonas Paulsson, Köttfri måndag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel