Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att måla huset – börja under våren

Planerar du att måla om huset i sommar – börja med förarbetet redan nu.
Lasse Nordlander vid Ålunds färg i Fränsta råder alla att vara ute i god tid.
– Redan nu kan man börja tvätta huset och skrapa bort gammal färg, då är ju allt klart när värmen kommer och det är dags att måla.

Låg luftfuktighet, lite insekter och bra temperatur.

Våren är den tid på året som är allra bäst lämpad för att måla om huset.

Men många väntar för länge med grundarbetet, för redan nu kan man börja förberedelserna.

Varför inte använda en gråtrist dag till att tvätta och skrapa färg.

Men hur är det, måste man verkligen tvätta huset?

– Ja, om arbetet ska bli bra och hålla i många år bör man tvätta bort möglet från fasaden, men använd inte högtryckstvätt för då trycker man in vatten i brädorna och täpper igen porerna. Mögeltvätt och en vattenslang är bäst, förklarar Lasse Nordlander.

– Ju mer man har förberett inför själva målningen ju roligare och lättare går det och slutresultatet blir bäst om man gjort allt noggrant från början.

Vilken sorts färg ska man då använda sig av – akrylat eller slamfärg. Valet är inte helt enkelt, dels är det en fråga om pris och dels en fråga om hur ofta man kan tänka sig att måla huset.

Ett normalhus kostar från 3 000–15 000 kronor, beroende på färgval.

– Jag förespråkar akrylatfärgen och gör man allt rätt håller den i minst 15 år. Falu rödfärg, som är en slamfärg, är betydligt billigare och håller kanske i fyra år, sedan måste man borsta och pensla på igen, säger Lasse Nordlander.

– Men som sagt, grundjobbet är mycket viktigt.

För några år sedan tog de stora färgtillverkarna fram ett antal färger varje år – nu har kunden mycket lättare att själv välja kulör.

– Vi bryter alla färger här så kunden kan själv bestämma.

Finns det några färgtrender?

– Nej, det tycker jag inte. I och för sig så väljer många grått just nu, annars är det mycket ljusa färger.

Han tycker absolut att man ska rådfråga sig färghandlare om man är osäker kring fasadrenoveringen.

– Vi åker gärna ut och tittar på huset och talar om vad som är bäst att göra. Det kostar inget och man måste inte anlita oss eller köpa färg från oss. Jag vill hjälpa till med råd till dem som är osäker, säger Lasse Nordlander.