Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att plocka fram nyårsångesten

Annons

Fyrverkerierna knastrar och målar mönster på himlen. Alla huttrar. Ingen har nämligen tagit på sig sin jacka. Inte ens den vackraste Hollywoodskådisen kan bära upp en vinterjacka med värdighet, och denna kväll är det viktigt att se bra ut på alla bilder. För efter klockan har slagit tolv ska alla instagramma och tävla om vem som firar nyår bäst, snyggast och mest storslaget.

Så vi biter ihop. 

Några minuter innan, några minuter efter tolvslaget. Sedan kan vi gå tillbaka in och dricka billig öl i stället för något äckligt bubbel vi grabbade åt oss från en barskrapad hylla på Systemet några minuter innan stängning. Bara för att, liksom. En nyårsafton utan skumpa är som Lucia utan saffran eller julafton utan risgrynsgröt.

Nu börjar det bli dags att på riktigt nära nyårsångesten.

Vartenda år är det likadant. Vad fan ska jag, eller i bästa fall vi, göra i år då? Vart åker vi? Vem anordnar en brakfest? Får vi komma på den? Vem ska jag krama när klockan slår tolv?

I januari vartenda år säger jag och mina kompisar: "Nästa år åker vi till fjällen." "Ja, det gör vi". "Ja, jag är på." "Men vi får se till att boka i tid!" "Ja, absolut." "Vad kul vi ska ha! Om ett år."

I november: "Ska vi dra till fjällen eller?" "Fan, jag vet inte ens om jag kan få ledigt." "Fjällen? Det lär ju vara snordyrt nu." "Nä, alltså palla nyår i år igen, jag åker hem och umgås med mina föräldrar." "Jag har skaffat en ny kille så jag ska göra något ascoolt med honom och hans ascoola kompisar och klockan tolv ska jag hångla iklädd den glammigaste klänningen och ett rött läppstift som aldrig skaver bort i typ Las Vegas." "Nej, jag ska vara hemma med mina sjuka, gnälliga barn och kanske på sin höjd umgås med deras smällaregalna kusiner."

Jaha. Då står man där igen då. Några dagar innan nyår, med stigande panik. Hur ska man vinna nyårstävlingen i år?

Varenda år är det likadant. Trots att vi på nyårsdagen vaknar upp bakfulla till samma gamla liv som förut så måste allt av någon anledning vara så in i minsta detalj perfekt på nyårsafton.

Den perfekta intima bjudningen, den perfekta glitterfesten, den perfekta middagen - för att inte tala om den perfekta outfiten. Glöm alla andra dagar på hela året, för nu ska vi ha roligare än någonsin förut. Runt hörnet finns nya möjligheter, ett nytt jag och nyårslöften som aldrig ska brytas.

Jag har alltid hatat nyårsafton. Den har alltid gett mig ångest. Möjligtvis undantaget mina första levnadsår då vi brukade titta på Grevinnan och betjänten och äta smördegsinbakad fläskfilé och sedan konserverade päron med after eight (vart tog 80-talet vägen?). 

Mitt liv kan vara ganska så damn awesome av och till, men A-L-D-R-I-G när december ska bli januari. Men i år har jag faktiskt framförhållning och flyr landet för några dagar. Som att nyårsångesten skulle bli bättre av det ... Gissar att nyårsafton måste vara perfekt i Danmark också.

Linette Israelsson, ST-journalist som redan har hittat årets nyårsklänning