Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att sänka åldern för att få ändra könstillhörighet

Många unga transpersoner mår i sin ungdom mycket dåligt. Detta är viktigt att uppmärksamma inte minst den 20 november då Transgender Day of Remembrance äger rum. I Folkhälsoinstitutets undersökning om hbt-personer från år 2005 uppger hälften av transpersonerna att de någon gång övervägt att ta livet av sig. Siffran är ännu högre i gruppen 16-29 år, 65 procent. Eftersom många unga transpersoner mår så dåligt är det viktigt att sänka åldern så att ändrad könstillhörighet kan bli möjligt tidigare än vad som i dag är fallet.

Behandlingen för transsexualism är könskorrigering och som med många behandlingar är det bra att komma igång med behandling när diagnosen fastställts. I detta fall kommer dock den slutliga behandlingen igång först efter myndighetsåldern har infunnit sig, vilket är en märklig ordning. Under tiden är det många transpersoner som mår mycket dåligt, och ju längre väntan på behandling desto sämre mår de.

Sverige var på 1970-talet först i världen att instifta en lag som reglerade ändrad könstillhörighet. När lagen instiftades 1972 var myndighetsåldern 21 år. 18 år blev dock åldern i lagen när könskorrigering tilläts, därför faller också argumentet för att myndighetsåldern måste ha infunnit sig för att en behandlingens sista steg ska genomföras. Lagen blev i flera fall omodern och moderniserades under alliansregeringen. Dock sänktes inte åldern för när de slutliga stegen av könstransitionen kan genomföras och när ett juridiskt könsbyte kan genomföras, vilket är olyckligt. Dock initierades en utredning på området, som blev klar förra året.

Utredningen talar om att sänka åldersgränsen för juridiskt könsbyte till 12 år med vårdnadshavarens godkännande och till 15 år utan vårdnadshavarens godkännande. Detta finner vi positivt. Ett juridiskt könsbyte kan lösa många av de problem som transpersoner upplever i sin vardag, som problem med att namn och personnummer inte överensstämmer med könsidentiteten. Därför är det angeläget att förslagen om en sänkt åldersgräns för juridiskt könsbyte kommer på plats under den här mandatperioden och att den rödgröna regeringen fullföljer det som den borgerliga alliansregeringen påbörjade genom att ge transpersoner de rättigheter som de borde ha i modernt, öppet samhälle som Sverige.

Jenny Edberg

1:e vice ordförande Öppna Moderater – Moderaternas hbt-förbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel