Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att se över reavinstbeskattningen vid bostadsförsäljningar – flyttskatten skapar ett nytt skuldberg

Obeskattade reavinster vid försäljning av bostäder bara växer och växer och är nu uppe i 307 miljarder, vilket hushållen fått uppskov med. Drygt 600.000 svenskar har uppskov, de har inte råd att betala vinstskatten, då de behöver köpeskillingen till det nya boendet.

Varför är Sverige det enda landet i Europa som beskattar vinster vid försäljning av bostäder? Hur har våra politiker tänkt? När och hur ska 600.000 svenskar kunna betala in reavinstskatten som idag uppgår till 68 miljarder (22 procent på 307 miljarder)? Har man till exempel säkrat upp denna enorma skatteskuld?

Våra hushåll har redan enorma skulder – cirka 4000 miljarder – i form av lån på bostäder och konsumtionslån. De har ett orimligt skuldberg som nu fylls på med 307 miljarder.

Det är hög tid att regeringen ser över reavinstbeskattningen vid bostadsförsäljningar, flyttskatten bör avskaffas eller reduceras. Börja med sänkt skatt för äldre med långa bostadsinnehav.

Lars Zetterberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel