Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att skjuta budbäraren

Det här är inte direkt ett svar på den klimatförnekande insändaren "Konsten att luras utan att ljuga" (ST 4 februari). Det är ganska fruktlöst att argumentera om klimathotets vetenskapliga stöd på en insändarsida. Det bör inte råda någon debatt om den saken. Lika lite som i frågan om hälsoriskerna med rökning. Vi vet inte allt, men vi vet tillräcklig.

I stället vill jag skjuta budbäraren – redaktören för ST Opinion och på samma gång många andra redaktörer för landets insändarsidor – genom att ställa frågan: vad är syftet med att ge utrymme åt denna och liknande insändare?

Det finns skäl att undvika att publicera klimatförnekarna. Det är en mycket liten grupp som lyckas få ett orimligt stort genomslag i media. Och detta med en bedräglig argumentation. Med skenbart avancerad värdering av vetenskapliga rön misstänkliggör den en överväldigande mängd starka evidens för en hotfull utveckling på miljöns område.

Eftersom klimatförnekarnas åsikter inte kvalificerar sig för vetenskapstidskrifterna används i stället dagstidningarnas opinionssidor. Där är också läsekretsen betydligt större. Och möjligheten till en rimlig värdering av informationen begränsad. Fenomenet har bäst beskrivits i boken "Merchants of doubt" (Oreskes & Conway) och liknande synpunkter har också framförts här i Sverige av Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet.

Problemet är att dagspressen ofta okritiskt publicerar "motståndarsidan" i syfte att ge båda parter utrymme, oavsett hur marginell den ena sidan är. Opinionssidorna blir då en bricka i ett spel med en utstuderad taktik att använda okritiska medier för vetenskapskritiska budskap.

Faran med att opinionssidorna ger förnekarna detta utrymme är att det skapas ett stort glapp mellan vad allmänheten tror och vad den samlade vetenskapen säger om klimatfrågan. För oavsett hur stor enighet det råder bland forskarna så framstår det i media som om det ändå finns anledning till tvivel – som om det skulle råda någon väsentlig oenighet i forskarvärlden. I det läget blir det svårt för våra folkvalda politiker att agera med den kraft som krävs för att stävja en mycket riskabel utveckling.

Det finns inget krav på att alla insändare måste få plats i tidningen. Det är ingen mänsklig rättighet att få vara på insändarsidan. Redaktören har stor möjlighet att ge rimligt utrymme åt klimatförnekarna – det vill säga att inte publicera dem. Det handlar inte om att lägga locket på. Det handlar om hygien.

Fredrik Nilsson

Klimataktion Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel