Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att uppvärdera Folke Bernadotte

Göran Buréns nyutgivna bok "Mordet på Folke Bernadotte" har fått Sten Zackari, Sundsvall, att minnas när han själv putsade skorna på scoutledaren Bernadotte.

Med boken anser Burén att det är dags att efter 60 år av tigande och undanflykter redovisa den israeliska regeringens roll vid mordet 17 september 1948 i Jerusalem och att ange vilka som bör stå till svars för detta.

Folke Bernadotte, född år 1895 och gift år 1928 med Estelle (1904-1984) enda dottern till husbyggaren (i asbest) Hiram Edward Manville och hans hustru Henrietta i en av USA:s rikaste familjer, beskrivs som öppen, ärlig och chosefri. Han vill hellre bli tilltalad Folke än greven (af Wisborg). Grevetiteln var en följd av att storhertigen av Luxemburg gett Folkes far Oscar (bror till Gustaf V) en ny prinstitel i stället för den som Oscar fått avstå genom att gifta sej med hovdamen Ebba Munch av Fulkila.

Så ska en bra ledare vara, tyckte vi i scoutpatrullen Falken från Boden om Folke Bernadotte, sedan vi träffat honom på Tullgarnslägret år 1938.

Han var då 43 år. År 1935 blev han ordförande i scoutförbundet för att först år 1943 bli vice ordförande i Röda Korset. Vår scoutkår i Boden leddes av en cyklande major, som lärde oss råbandsknopar som ibland blev kärringknutar samt skot- pål- och trumpetstekar och om hur man orienterar sig hem från skogen. Han anmälde alla (utom sig själv) till Tullgarnslägret med 8 000 scouter. De utländska scouterna kom från England, där lord Robert Baden-Powell år 1907 grundat scoutrörelsen i tron att den skulle bidra till fred i världen.

Det var en jobbig tågresa från Boden till Vagnhärad på mer än 100 mil och något dygn, via byten i Ånge och Stockholm, bakom ett frustande ånglok, som spottade sot på ett sätt som uteslöt öppnade kupéfönster. Resan betalades genom hushållsfribiljetter som våra pappor som fotfolk vid SJ kunde ta ut som kompensation för uteblivna lönelyft.

Då det var svårbadat mellan vassruggarna på den leriga havsbottnen utanför Trosa, gjorde vi för att få tiden att gå en jättefåtölj av en fallen ek med hjälp av rep och knopar. Under tiden satte några vargungar (utan lov) igång en verksamhet som var tänkt att bli mera lönande under skylten "Tvätt och skoputs till billigt pris". Det hade väl gått an om de haft koll på ylle och bomull och inte kokat strumpor och kläder tillsammans i en hink. Lägertidningen skrev "Jättestrumpor blir babystrumpor".

Så fick vi veta att lägerledningen med scoutchefen skulle komma på studiebesök. Det var då som Folke visade att han var en bra ledare. I stället för att komma med förebråelser, berömde han vargungarna för att de kommit med nya idéer till tvättbranschen. När han sedan slog sej ner i fåtöljen och beställde en skoputs av sina bruna sandaler, blev det jag som patrullchef som fick rycka in. Det enda negativa med besöket var eljest, tyckte någon, att han som ändå var gift med en miljonärska inte betalade den 25-öring som skoputsningen kostade. Men ett handtack av Folke Bernadotte kan kanske bara det vara värt något?

Boken "Mordet på Folke Bernadotte" innehåller en uttömmande redogörelse för Folke Bernadottes internationella karriär. Den inleddes med ett försök att med USA:s hjälp bistå Finland med flyg mot ryssarna vid vinterkriget år 1939. Den fortsatte under åren 1943 och 1944 med två skickligt genomförda utväxlingar av tyska och brittisk-amerikanska krigsfångar. Mest känd är den så kallade Vitabussexpeditionen för Röda Korset i februari-maj 1945 med Folke Bernadotte som ledare, som med hjälp av 250 personer och mer än hundratalet fordon under hotande flygangrepp räddade koncentrationsläger-fångar före det tyska sammanbrottet. Detta sedan Adolf Hitlers fasansfulla order läckt ut om att samtliga fångar skulle avlivas och lägren förstöras, innan de allierade nådde fram till dessa.

Insatsen avsåg från början skandinaver, men kom att omfatta också andra nationaliteter och räddade 19 000 lägerfångar, varav 11 000 kan ha varit judar. Cirka 7 000 kvinnor av olika nationaliteter befriades från kvinnolägret Ravensbrück. För att genomföra räddningsaktionerna måste Folke Bernadotte förhandla med nazistledare som SS-generalen Heinrich Himmler, den efter Hitler högste ansvarige för skräckväldet, något som utnyttjades för att misstänkliggöra Folke Bernadottes insats.

Den 14 maj 1948 proklamerades den judiska staten Israel av sionistledaren David Ben-Gurion. Arabländernas svar på denna proklamation var att anfalla Israel med arméer från Egypten, Jordanien, Syrien, Libanon och Irak. Bernadotte, av företrädarna för alla fem stormakterna i FN :s säkerhetsråd föreslagen till medlare mellan de två parterna, medverkade inledningsvis till ett vapenstilleståndsavtal. Den 21 maj 1948 fick han besked från Tryggve Lie om att han enhälligt utsetts till medlare med samma rang som den för presidenten i internationella domstolen. Medlingsarbetet innefattade ett stort antal mycket farliga resor för möten och överläggningar med företrädare för arabstaterna och Israel med flera.

Författaren beskriver i detalj händelserna 17 september 1948. Vid 17-tiden är en bilkortege av tre bilar med Folke Bernadotte och hans medhjälpare på väg in i Jerusalem, när en jeep med en chaufför och tre män backar ut på vägen och därmed tvingar kortegen att stanna. Två av männen från jeepen hoppar av, stannar vid den främre bilen och skjuter mot bildäcken. Den tredje springer mot den sista bilen i kortegen, där Bernadotte sitter, sticker in sin kulsprute-pistol genom bakre vänstra rutan och skjuter, varvid sex skott träffar Folke Bernadotte, som sjunker ihop medvetslös bakåt, och ytterligare ett antal skott den franske översten Sérot, som sitter på platsen bredvid Folke Bernadotte och som avlider omedelbart.

Den 21 september 1948 flygs den döde Folke Bernadotte till Stockholm. När planet kommer in över land i Sverige lyser eldar som tänts på marken i en lång kedja av små lysande punkter. Det är scouterna som på detta sätt hedrar sin ledare. På Bromma flygplats väntar fyra tusen sörjande. År 2009 inviger man ett minnesmärke över honom på Djurgården i Stockholm. Just nu har man fått en bok om honom för läsning. Det känns ändå som om det är något ytterligare som saknas. Som om vi inte gjort nog?