Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för årets influensaspruta – "Omöjligt att förutsäga hur säsongen blir"

Snart är årets influensasäsong här. Från och med tredje november går det att vaccineras på länets hälsocentraler och sjukhus.
En del är oroliga för biverkningar men allvarliga reaktioner är mycket ovanliga.

Tillhör du någon av riskgrupperna bör du snarast boka in en tid för en spruta. Det tar cirka två till tre veckor efter vaccinationstillfället innan kroppen har byggt upp sin motståndskraft mot influensan.

Läs också: Bredare influensavaccin på gång

Enligt smittskyddsläkare Hans Boman är det svårt att sia om hur årets influensaperiod kommer att se ut. De senaste åren har den brukat dyka upp under senare delen av december och kulminera i slutet av februari eller början på mars.

– Vi hade en mycket besvärlig och intensiv säsong i fjol. Det är nästan omöjligt att förutsäga hur det blir den här säsongen, det är många faktorer som spelar in, säger Hans Boman.

Influensa innebär feber, hosta och ont i kroppen och är mycket smittsam.

Läs också: Gratis vaccin till äldre utreds

Att vaccinera sig rekommenderas alla från 65 år och äldre. Rekommendationen gäller också bland annat de med kronisk hjärt- och lungsjukdom, njursjukdom, svår diabetes samt gravida som passerat graviditetsvecka 19.

Många är oroliga över olika typer av biverkningar men det är extremt ovanligt med allvarligare biverkningar.

– De flesta tänker nog på vad som hände efter pandemivaccineringarna 2009 och narkolepsin. Influensavaccinet är en helt annan typ av vaccin som använts i årtionden utan allvarliga biverkningar, säger Hans Boman.

Vaccin mot säsongsinfluensa har använts sedan 40-talet och samma variant av vaccinet som används i dag har använts de senaste 25 till 30 åren.

Att vaccinera sig mot influensa ger inget hundraprocentigt skydd. Den som däremot inte fått fullt skydd blir i allmänhet lindrigare sjuk och komplikationerna färre när influensan slår till.

Ungefär 20 000 till 25 000 personer i Västernorrland vaccinerar sig varje år, de flesta från riskgrupperna.

– Vi skulle gärna se att fler väljer att ta en spruta. Bara 65+ gruppen i Västernorrland är mellan 55 000 och 60 000 personer, säger Hans Boman.

För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook.