Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för bankerna att tänka om

Är det okej att bankerna i dagens läge vägrar att befatta sig med kontanter, att man avvecklar tjänsten bankfack och lägger ned sina kontor i glesbygden? Hur har man tänkt i fråga om att ta samhällsansvar? Skattebetalarna borde ha rätt att kräva bättring på den punkten. Samhället svarar ju för bankernas insättningsgaranti och riskerar att få rycka in igen, om vi får en befarad lånebubbla som spricker i storstäderna.

Bankfack har nog varit den säkraste platsen som erbjudits för förvaring av till exempel ett testamente.

I fråga om kontanthanteringen så har man anlitat och hänvisat till externa operatörer som Loomis, Panaxia med flera, vilket på många håll skapat oro, förseningar och krångligheter för många kunder – som dessutom tvingats betala avgifter som man tidigare aldrig hört talas om.

Då rånrisken för en bank i dagens läge torde ha närmat sig noll på grund av de kraftigt minskade kontantvolymerna borde bankerna överväga att återta egen hantering av kontanter. Man har dyrt investerat i bankvalv, övervakningskameror och utbildat personal i hur man säkrast ska uppträda i händelse av rån. Detta finns inte på så många platser inom handeln där en alarmerande ökning av rånen har skett under senare år.

Panaxia konkursade efter att ha snott en halv miljard av främst småföretagare som trodde att det var säkert att lämna sina dagskassor i bankernas serviceboxar.

Läs mer här: Sundvallsbutiker svårt drabbade av svindleri i Panaxia

Som någon sa, att inte kunna få ut pengar på en bank är ju som att inte kunna få mat på en restaurang eller krog.

Detta med kontanter är en stor och viktig kulturell fråga som berör de flesta av oss och har många dimensioner. Bankerna borde inte ensamma få styra och bestämma hur kontanterna i samhället ska hanteras på ett för allmänhetens bästa sätt, alltså inte enbart bankernas bästa. En debatt på högsta politiska nivå efterlyses. Dagens kontantvolym i landet uppgår till cirka 75 miljarder.

Behovet av att kunna betala med kontanter kommer att finnas kvar under mycket lång tid som ett behövligt och praktiskt alternativ till de digitala betalningarna. Staten har gett ut nya sedlar och något senare också nya mynt, som bankerna inte vill befatta sig med. "Det ingår inte i vår kärnverksamhet", har man bland annat fått höra. Är inte det galet? Har man bedömt att vi under nära tid kommer att få ett kontantlöst samhälle?

I så fall är det ju inte första gången i modern tid som bankledningar tänkt och gjort fel. Vi är nog många som minns vad som hände efter avregleringen av svensk kreditmarknad kring år 1986. De glada dagarnas kreditfest kom till och slutade med att skattebetalarna genom den så kallade Bankakuten fick rycka in och rädda bankernas balansräkningar. De hade blivit insolventa.

Alla utom en som i dag envist har kvar kontanthantering i egen regi på sina kontor, i vart fall för sina privatkunder. Samma bank behåller sina kontor i glesbygd och har kvar tjänsten bankfack. Borde inte detta vara komprometterande för de tre övriga? Funderar de på det och hur tänker kunderna? Vem eller vilka har gjort rätt? Med bankerna avses de fyra största.

Användandet av kontanter har bland annat en stor social dimension. Att till exempel tvinga på gamla, sjuka och handikappade personer kort och kod är ingen bra idé. De måste då många gånger anlita annan person, varvid ett utmärkt tillfälle för tjuven uppstår. Har man tänkt på det?

Det är bra att det går bra för bankerna. Men nu är det dags för förändring till det som var bättre förr: Back to basics, kosta på er och anställ gärna några arbetslösa ungdomar som räknar upp serviceboxar, tömmer våra sparbössor och välkomna oss att sätta in och ta ut pengar på era kontor. Bankerna har nog råd då årsvinsten för de fyra största snabbt närmar sig hundra miljarder. En bankvärld med enbart datorer och direktörer i storstadspalats, som vi då och då får höra kvitterar ut fantasisummor i bonus- och pensionsavtal, vill nog inte så många ha.

Vi har haft kontanter i tusentals år. Gud bevare oss för ett kontantlöst samhälle där bankerna ensamma får bestämma över våra pengar. Uppenbar risk också i samband med tekniska problem av olika slag. Vi blir mycket sårbarare.

Benny Wahlquist, Vilhelmina

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel