Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för deckarfestivalen igen – nu med internationella namn

Svenska deckarfestivalen vidgar vyerna. I år kommer man bland annat att ha med en författare från Nya Zeeland via Skype.
– Om vi märker att det fungerar bra öppnar det för nya grejer framöver. Då kommer vi kunna ha med författare från USA som sällan reser till Europa, säger bokhandlaren Lennart Bergström.

När deckarfestivalen arrangeras för fjärde året är det första gången man satsar på internationella gäster.

– Det föll sig ganska naturligt, vi vill testa om det går att köra en internationell scen i Sundsvall. Vi tror att det skulle kunna kittla en del människors intresse, säger festivalens grundare Lennart Bergström.

Förutom svenska namn som Lars Kepler, Jonas Moström och Arne Dahl så kommer bland andra de två brittiska författarna Peter James och Elly Griffiths till Sundsvall.

– Peter James har sålt miljontals böcker, i New York blir han omsvärmad av fans, det blir han kanske inte i Sundsvall där han inte är känd på samma sätt. Men det är en spännande författare att få hit, säger Lennart Bergström.

När festivalen hölls det första året var den begränsad till en kväll, de senaste åren har arrangemanget vuxit.

– Det blev en sådan succé det första året så jag förstod att om man skulle kunna göra något större av det måste man hitta en annan form, för som ensam företagare fixar man det inte. Så vi bildade en förening som vi drog i gång med ganska kvickt efter den första festivalen, säger Lennart Bergström.

I år blir tredje året som föreningen, med samma namn som festivalen, håller i arrangemanget som nu vuxit till en femdagarsfestival.

– I fjol var det ungefär 1 000 besökare och vi tror att det kommer att bli ungefär så i år också, säger Lennart Bergström.

Måndagen och tisdagen inleds med filmvisningar på Kulturmagasinet. Under onsdagen hålls invigningen och kvällen har temat "International crime".

På torsdagen är temat "Svenska brott" med bland andra Jonas Moström och Lars Kepler. Publiken får också möta fyra lovande kvinnliga författare.

– Vi har satsat på att ha med några unga tjejer som skapat sig ett namn. Vi blandar de mer kända författarna med de som är på väg upp, de som troligtvis blir morgondagens stora författare, säger Lennart Bergström.

Festvalen avslutas under fredagen med att Svenska Deckarakademin tillkännager nomineringarna till 2015 års bästa svenska kriminalroman och bästa till svenska översatta kriminalroman.

Det blir också en stadsvandring med Jonas Moström och Björn Hellberg kommer att träffa klassen från Bredsands skola som skrev sin egen deckare.