Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för "fattig-Lidl" även i Sundsvall?

Annons

Man får anta att du ska gå med klädsamt sänkt huvud, tacksam för att ha blivit utvald till medlem som kan handla matvaror med nära eller precis passerat bäst-före-datum till ett överkomligt pris.

Welcome to New Sweden.

Och välkommen till vad krönikör Nygren spontant döpte till "fattig-Lidl", efter att ha noterat nyheten att Stadsmissionen om ett par månader öppnar vad som kallas en social matbutik i Rågsved söder om Stockholm.

Matmissionen, heter den, och kommer i ett samarbete med Axfood att sälja mat som annars skulle kastas till högst en tredjedel av ordinarie pris till utsatta medborgare.

För att handla på fattig-Lidl till låg-lågpris måste man ansöka och kunna styrka hur tajt man ligger till plånboksmässigt; vi pratar sådana som lever på försörjningsstöd eller låg sjukersättning eller ett dåligt skämt till pension.

Således borde det bara vara en tidsfråga innan en liknande butik slår upp portarna även i Sundsvall.

Ty samtidigt som bättre ekonomiskt bemedlade köat för att få köpa flermiljonslägenheter längs Norra kajen, finns det förstås andra som inte ens har råd att slå till när Ica Esplanad säljer två paket Zoegas för 59 spänn, eller sitter med en hundring kvar med två veckor till nästa pensionsutbetalning.

I Sverige slängs det varje år 622 000 ton käkbart käk, när även rödlappade, prisnedsatta matvaror måste dumpas från butikerna, samtidigt som ett växande antal medborgare står med tomma kylskåp.

Men ändå. Säger något om Moder Svea, gör det inte? Kärringen kanske inte vacklar, men hon är tammedjävulen långt från fornstora dar och börjar närma sig bäst-före-datum.

På tal om lätt märkliga företeelser, noterar krönikör Nygren att Sundsvalls kommuns åtta anställda starka larmgrupp, som rycker ut när gamlingar trillat ur slafen eller omkull på köksgolvet och tryckt på trygghetslarmet, ska läggas ned, samtidigt som det planeras 40 anställda per 50 nyanlända ensamkommande flyktingbarn. Flyktingbarn som varit driftiga och målmedvetna nog att ta sig hundratals mil genom Europa, ibland inkrupna i lastbilschassin, verkar kanske i första hand inte vara i behov av en personlig assistent, hur viktigt det än är att de finner sig hjälpligt tillrätta i det sundsvallska samhället. Det är, som undertecknad ser det, skillnad på omtanke och hysteri.

Tillbaka till vårt dagliga bröd. Stadsmissionens butik i Rågsved kommer också att vara öppen för alla som känner ett starkt miljöansvar och vill stödja butiken genom att handla utgångna varor till fullt pris.

PK-nissar i ohelig allians med socialt utslagna.

Visst, kära läsare, känns det skönt att leva i en sann demokrati; en förebild för stora delar av omvärlden?

Christer Nygren