Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för fler än vi ungdomar att bry sig om miljön – frågan berör oss alla

Miljö och klimat är den viktigaste frågan bland unga visar en undersökning av Novus som P3 har beställt. Det är inte alls konstigt att klimatfrågan är viktigt bland oss unga, då det är vi unga som kommer få ta konsekvenserna från utsläppen av växthusgaser.

Det är svårt att göra lokala bedömningar av effekten av global uppvärmning men forskarna kan med goda belägg säga att det kommer bli större variation i väderleken. Det kan komma att bli vanligare med både torka och stora flöden. Under sommaren har vi till exempel fått läsa i ST att grundvattennivån har varit rekordlåg, något som nog gjorde många oroliga. I framtiden kan vi räkna med värre torkor och fler skyfall med medföljande översvämningar. Viadukten vid centralstationen kommer säkerligen behöva byggas om. Och det är bara hur Sundsvall kan drabbas. Det varmare klimatet bär med sig nya utmaningar, utmaningar som ni äldre tvingat på oss yngre och framtida generationer.

Läs också: MP: Ta ställning till hur mycket du vill smutsa ner jorden

Principen om att förorenaren betalar är inte bara logisk utan är också kärnan i den liberala miljöpolitiken. Det är nödvändigt att vi betalar för våra utsläpp så att det finns en värld kvar imorgon. Därför behövs skatt på koldioxid, flyg och annat som skadar vårt klimat, samt en utveckling av system med utsläppsrätter. När miljöpolitiken bygger på att förorenaren får betala för sina utsläpp kan var och en vinna ekonomiskt på att sänka sina utsläpp. Det gör att fler blir intresserade av att sänka sina utsläpp och på så sätt blir vi alla vinnare.

Det är dags för fler än oss unga att bry sig om denna fråga för det kommer att drabba oss alla. Vi har bara en planet och den vill vi kunna lämna med gott samvete till kommande generationer.

Samtidigt behöver vi inte förlita oss på att politiker ska komma på lösningar för hur utsläppen ska minska. Med en miljöpolitik centrerad kring principen att förorenaren betalar slipper vi framtida misslyckanden som tidigare kommunala etanolinvesteringar. Politiker kan inte veta vad som är framtidens lösning på klimatproblematiken och därför ska inte politiker göra det. Det är ingenjörer, innovatörer och marknaden som gör det bäst.

Läs också: S: Vi ska göra vattnet rent – då skapar vi förutsättningar för framtiden

Genom att använda miljöskatter för att få ner utsläppen och begränsa miljöskadliga verksamheter kan vi sänka skatten på arbete och då genomföra en grön skatteväxling. Det innebär höjd skatt på det som skadar och lägre skatt på något bra. Det är logiskt då det kommer resultera i att förorenaren betalar för sina utsläpp, men också att det skapar incitament att ställa om till renare och bättre alternativ.

Sundsvall och Sverige behöver en liberal och progressiv miljöpolitik för att det är dags att börja ta ansvar för klimatet och stoppa dagens utveckling. Det är dags för fler än oss unga att bry sig om denna fråga för det kommer att drabba oss alla. Vi har bara en planet och den vill vi kunna lämna med gott samvete till kommande generationer.

Alex Nilsson,

Ordförande Liberalernas Ungdomsförbund, Västernorrland

Krister Ekström,

Liberalernas Ungdomsförbund, Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel