Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för potatis och rabarber mitt i stan

Vinbärsodlingar i Vängåvan, en äppellund i Folkets park, rotfruktsfält i Nacksta och ett gäng getter som betar i Hamnparken.
Så skulle det kunna se ut i Sundsvall, om organisationen Stadsjord får slå rot och gro.

Förhoppningen är mer närodlat och bättre miljö, med hjälp av matproduktion mitt i stan. Prydnadsbuskar kan bytas ut mot mer användbara varianter och stenlagda ytor kan förses med odlingsbehållare som rymmer både blomster och grönsaker. Rörelsen är igång och har kommit långt i Göteborg, där grundaren bor.

– Vi gör annorlunda och är mer politiska. Vi tar inte ett nej utan går vidare med de kunskaper och resurser vi har, säger Niklas Wennberg.

Han ser stora hinder i restriktionerna kring djurhållning och livsmedelshantering och tycker att det finns all anledning med en liberalare och mer lättsam inställning i regelverken. Främst för att underlätta förädling och försäljning av produkterna.

Drömmen är odlingar på torget och djurhagar alldeles intill bostadshus, något som faktiskt är verklighet i Göteborg.

– Vi har slaktgris tre minuter från Linnéplatsen i Göteborg, det är inte ett jippo utan stadsjordbruk.

Grisarna bökar i jorden tio meter från ett hyreshus. När de flyttades dit hölls "grisrelease". Niklas Wennberg berättar nöjt att 350 personer kom, och att händelsen uppmärksammades i media.

– Vi har konverterat trist hundskitsgräsmatta till något helt annat, säger han och visar bilder med stolta solrosor och prunkande ringblommor.

I Högsbo har man tillfälligt brukat en oanvänd och förorenad markyta. Hit forslas pallkragar, säckar och annat att plantera i, ett café har öppnat och råvaror levereras till en av de finare krogarna i stan.

– Stadens krögare skriker efter lokal mat, säger Niklas Wennberg.

Just nu är han på Norrlandsturné för att sprida sina idéer och hitta likasinnade. Han redogör för klimatförändringar och hur de kan komma att påverka odlingsmöjligheter och befolkningssiffror.

– Sundsvalls kommun är positivt inställd, de står med öppna armar och har sagt att om vi har en grupp som kan ta ansvar för det här så ställer de upp med mark, säger Per Jarnkvist från Studiefrämjandet som är engagerad i projektet.