Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för rättvisa

Moderaterna har hållit ett framtidskonvent och där kommit fram att de vill ta strid för en rättvisare Sverige. Det är på tiden!

Hittills har den borgerliga regeringens politik ökat klyftorna mellan människorna i landet och mellan landets olika delar. De som har jobb har ställts mot arbetslösa, friska mot långtidssjuka och storstad mot landsbygd.

De som redan har det bra har fått ännu mer genom stora skattesänkningar. Jobbskatteavdraget för vanliga löntagare har ätits upp av höga räntor, högre avgifter till a-kassa och dyrare mat.

Nu när Sveriges ekonomi går ner och arbetslösheten ökar, står en halv miljon människor utan en arbetslöshetsförsäkring. Efter årsskiftet förlorar 1 540 långtidssjuka sin sjukpenning bara här i vårt län. Vilken rättvisa gäller för dem?

”Gör din plikt, kräv din rätt” är en gammal socialdemokratisk paroll som gäller ännu idag. Ett rättvist samhälle är för oss ett solidariskt samhälle. Där bidrar alla efter sin förmåga och där finns det, med Per-Albins ord, varken kelgrisar eller styvbarn.

För att alla ska kunna göra sin plikt och försörja sig, måste det finnas arbete. Arbetet är därför grunden för rättvisan och i en lågkonjunktur ställs rättvisan på verkligt prov.

Den borgerliga regeringen tror att marknaden är lösningen på alla problem. Därför avskaffades all arbetsmarknadsutbildning och annan vuxenutbildning för de arbetslösa. När framför unga hade svårt att få ett jobb, insåg regeringen att detta var fel politik och ökade anslagen lite. Men det räcker inte.

Nu krävs det aktiv arbetsmarknadspolitik för att de som hotas av arbetslöshet ska kunna försörja sig. Stöd till byggande, investeringar i vägar och järnvägar samt ökade statsbidrag till kommuner är beprövade metoder, som ger jobb och dämpar lågkonjunkturens effekter.

Det behövs också investeringar i framtiden och därför satsningar i utbildning och forskning. Många unga människor saknar ordentlig grundutbildning. Andra behöver skola om sig, då de har fel utbildning. Om Sverige tänker konkurrera med kunskap och inte med låga löner återstår mycket att göra.

Den moderatledda regeringen står med armarna i kors. Den håller sig till optimistiska prognoser från somras, trots att ekonomin och jobben är i kris. Med en sådan politik kommer moderaterna ha det svårt att vinna vårdbiträdena och metallarbetarna till sin sida.

Susanne Eberstein

Riksdagsledamot (s)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel