Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för rivning av Centrumhuset i Ljungaverk: "Nu är det bara dagar bort"

Det finns långbänkar. Och så finns det Centrumhuset i Ljungaverk. Ett hus som efter åtskilliga turer nu bara verkar ha några dagar kvar innan det jämnas med marken.

Det har gått mer än sju år sedan frågan om att riva Centrumhuset i Ljungaverk kom på tal.

Läs mer: Bygg- och miljönämndens ordförande: "Utred vem som äger huset och riv det" (2009)

Det var då som bygg- och miljönämndens ordförande Erik Rapp (S) ville påbörja en process för att antingen få fram en ägare till huset eller få det bedömt som herrelöst och möjligt för kommunen att ta över. En fråga som efter det har hunnit passera genom såväl rättsliga prövningar som ett räddningsförsök i lokalbefolkningens regi.

Läs mer: De vill rädda och rusta Centrumhuset i Ljungaverk (2012)

Till slut stod i alla fall Ånge kommun som ägare till huset, och våren 2015 sa kommunalråd Sten-Ove Danielsson att huset skulle vara borta innan Ljungarocken samma år. Något som alla som passerat genom Ljungaverk vet inte blev av.

– Men efter det så kom det andra som ville göra andra saker med huset, men då bestämde vi till slut att "nej vi river, det här känns inte realistiskt", säger Ove Skägg.

Läs mer: Därför är Centrumhuset inte jämnat med marken: "Finns en person som visat intresse"

– Och nu är det nog bara dagar bort, fortsätter han.

Samma besked ger entreprenören Reaxcer AB som bara saknar ett klartecken från Arbetsmiljöverket innan arbetet kan påbörjas.

– Går allting bra så kan vi kanske börja sanera asbest och PCB den här veckan, säger bolagets Lars Sundmark, och räknar med att huskroppen kommer vara borta i mitten av november.

Prislappen för rivningsarbetet hamnar enligt Ove Skägg på drygt 400 000 kronor. Nästan dubbelt så mycket som Vår framtid menade att det skulle kosta att anlägga ett aktivitetsområde på platsen.

Läs mer: Han ser fortfarande möjligheter i Centrumhuset