Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för SM i skoter i Njurunda igen

Första helgen i februari är det dags för Svenska mästerskapen i skotercross i Njurunda igen.
För Njurunda MK är det första gången ­sedan 2002 som klubben ­arrangerar en deltävling i SM och hemmaklubben ställer 15 egna åkare på startlinjen.
– Det är ett jättelyft, säger Joakim Eriksson, ordförande för skoter­sektionen.

Nolby motorcrossbana är tillbaka i de fina skotersammanhangen igen. Mellan den 6 och 7 februari kommer den svenska skotereliten till banan för att göra upp om placeringarna i deltävling 1 i Sverige Cup och deltävling 1 Cross-SM. En skoterfest väntar, med andra ord.

– Det här är väl vad varje klubb vill egentligen, att få arrangera Svenska mästerskapen, säger Joakim ­Eriksson.

Sedan klubben fick tillgång till Nolby motorcrossbana efter många års frånvaro har det också skett en kraftig tillväxt på åkar­sidan, konstaterar han. I spetsen finns förstås ­Robin Jonsson, som kom sexa i finalen av Europas största skotertävling, ­Arctic Cat Cup i fjol, och sedan tog silver på SM. ­Efter honom följer nu en bred uppställning åkare, som förstås har den egna banan att tacka för mycket.

– Det är tredje året som vi har möjlighet att vara här. I och för sig har vi inte vädrets makter med oss, men vi är några som jobbar jättehårt för att driva det. Det blir ungefär en timme på skotern och 20 timmar med pistmaskinen, men det går och det är kul när det lönar sig så här bra, säger Joakim ­Eriksson.

Till helgens tävlingar räknar klubben med att ta emot en publik på minst tusen personer. Mellan 60 och 80 åkare kommer att delta. För publiken kommer utrymmet för parkering att vara mycket ­begränsat på grund av alla tävlingsekipage. Därför kommer besökarna att ha möjlighet att parkera nere vid ridklubben. Därifrån kommer det sedan att rulla bussar upp till tävlings­området.

För åkarna kommer det att bli lika trångt på banan. Kampen i första kurvan mellan de 16 förarna kommer att bli tuff. En del av banområdet kommer att spärras av och ­bilda en naturlig läktare för publiken, som i sin tur kommer att få bästa möj­liga utsikt över kampen ute på banan.

Egentligen finns bara ett ­litet aber, resonerar Joakim Eriksson. Ännu så länge har Njurunda MK inte fått något tillstånd till en till­fällig skoterled till tävlingarna.

– Det betyder att man ­inte kan ta skotern hit, ­vilket förstås är jättesynd. Skulle det ske någon förändring så kommer vi förstås att annonsera om det, säger han.