Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för Sundsvall att bli en attraktiv lärararbetsgivare

Den som har en utbildning inom ett yrke där det råder brist på arbetskraft har ofta möjlighet att inte bara ställa krav på lönen, utan även på arbetsvillkor och arbetsmiljö.

Många lärare känner en enorm yrkesstolthet men att vara lärare är inte ett kall från en högre makt. Att vara lärare är ett kvalificerat och utmanande yrke. Lärare är hett eftertraktade på arbetsmarknaden och det är dags att ni som är våra arbetsgivare börjar leverera schysta villkor.

Läs också: Lärarbristen är akut – kommuner jagar lärare i andra länder

De senaste åren har det sakta men säkert – efter påtryckningar från oss inom Lärarförbundet – gått upp ett ljus om att det inte är gratis att rekrytera eller behålla duktiga och behöriga lärare. Allt fler kommuner och fristående skolor har nu börjat satsa på höjda lärarlöner – det är positivt även om det är en lång bit kvar innan läraryrket har konkurrenskraftiga löner. Men parallellt med löneökningar måste arbetsgivarna också göra bredare satsningar på det lärarna efterfrågar och behöver. Huvudmännen måste helt enkelt bli attraktiva lärararbetsgivare.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Vi vill därför ge kommunledningen i Sundsvall fyra förslag:

1. Låt lärare vara lärare. I dag går mycket av lärarnas tid åt till administration och dokumentation. En del av detta är nödvändigt, men mycket är det inte. Genom att anställa administrativa lärarassistenter, samt undvika onödiga dokumentationskrav, kan ni ta ett stort steg på vägen till att bli en mer attraktiv lärararbetsgivare.

2. Lyssna till rektorerna och förskolecheferna – Sveriges viktigaste chefer. Det är skolledarna som anställer lärarna. För att de ska kunna erbjuda sökande lärare en attraktiv arbetsplats måste skolans huvudmän lyssna på vad rektorer och förskolechefer efterfrågar. Att exempelvis ge rektorn mandat att säkra kringstöd eller digitala verktyg, kan vara avgörande för om en lärare väljer just den skolan som arbetsplats eller inte.

3. Satsa på elevhälsan. På lärarlegitimationen står det lärare – inte skolpsykolog eller kurator. En attraktiv lärararbetsgivare ser därför till att personalstyrkan på varje skola är rätt rustad, med elevhälsoteam som sköter hälsoarbetet och lärare som får tid att sköta undervisningen och ansvara för lärandet. Det gynnar både elevernas kunskapsutveckling och hälsa.

Läs också: Ett trendbrott i skolpolitiken behövs – för både lärare och elever

4. Vidareutbildning. En attraktiv arbetsgivare underlättar för sina anställda att utvecklas. Ge lärarna ekonomiska förutsättningar att vidareutbilda sig på arbetstid. Exempelvis råder det i dag en enorm brist på speciallärare och specialpedagoger. Prioritera ekonomiska incitament och rimliga villkor för lärare att specialisera sig eller bredda sina kunskaper. En arbetsgivare som gör det investerar i både elever och skolans utveckling.

Genom att värna er lärarkår och tillsammans med oss göra upp en plan för hur ni blir attraktiva lärararbetsgivare så motar vi lärarbristen och säkrar lärarförsörjningen. Det finns få andra yrken som kan mäta sig med läraryrkets betydelse. Vi vet vad lärare med rätt förutsättningar kan åstadkomma. Och vi vet vad ni som våra förutsättningsgivare behöver göra. Börja med de lärare ni har – så kommer fler välja att arbeta hos just er!

Ingrid Larsson

Ordförande Lärarförbundet Sundsvall

Johanna Jaara Åstrand

Förbundsordförande Lärarförbundet

Läs också: Vi lärare delas in i två grupper – bara vissa får ta del av lönelyftet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel