Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för Sundsvalls sjätte gitarrfestival

I morgon, torsdag den 18/2, inleder tangogitarristen Analia Rego från Buenos Aires Sundsvalls sjätte gitarrfestival.
Det är gitarr i dagarna tre och för Anala Rego är det tangon som bäst speglar hennes identitet som musiker och människa.

Annons

Kring förra sekelskiftet ägde en enorm invandring rum från Europa till Argentina, framför allt från Spanien och Italien. I Buenos Aires var hälften av invånarna immigranter.

– I det sammanhanget kom tangon till, säger Analia Rego.

Hon började spela gitarr som sexåring sedan hon sett gitarristen Cacho Tirao på TV. Han var medlem av Astor Piazzollas kvintett och hon bestämde sig på stående fot för att gitarren var hennes instrument. Senare, genom en inspirerande lärare, fastnade för tangon som uttryck.

Nu är hon turnerande yrkesgitarrist och spelar förutom tango även klassisk gitarr. Parallellt undervisar hon vid en högskola hemma i Argentina. Torsdagens konsert i Sundsvall är den tredje i Sverige för hennes del - hon har tidigare spelat i Helsingborg och Uppsala - och i konserten presenterar hon lite folkmusik och så tango förstås.

– I Buenos Aires hör man tango hela tiden. Jag är själv ättling till spanska immigranter och är född i Buenos Aires. Den blandningen är tangon en bild av - därför känner jag mig så besläktad med den, säger hon.

Hon kommer även att ackompanjera festivalgeneralen Yamandú Pontvik som ska sjunga några tangosånger. Just gitarr och sång är ett återkommande tema i festivalen. Fredagskvällens konsert ges av gitarristen Mats Bergström och sångarna Olle Persson och Anna Hanning, och på lördag avslutas festivalen med Sofia Karlsson och hennes gitarrorkester. Dessförinnan har också ett par dagtidskonsert ägt rum: på fredagen en lunchkonsert i Kulturmagasinet med Erik Lammers och hans trio samt en elevkonsert i Stadshuset på lördag 16.00.

Eftersom det pedagogiska också är en viktig del av gitarrfestivalen hålls för första gången ett gitarrläger för unga, under ledning av Stefan Löfvenius. Han är lärare bland annat vid Musikhögskolan i Stockholm, vidareutbildar gitarrlärare, ger kurser internationellt och har skrivit läroböcker i gitarr.

Läs mer om gitarrfestivalen:

Gitarr och sång tema

Gitarrfestivalen 2015