Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för Västernorrlands företagare att få kasta kvittot

I dag är det möjligt att fotografera ett kvitto direkt på restaurangen efter avslutad affärslunch med en app i telefonen. Mobilappen skickar sedan kvittot till ett system som skapar en reseräkning, vilket innebär att företagaren slipper spara det fysiska kvittot. Precis så kan det gå till i vårt grannland Norge. Som svensk får du snällt stoppa ner kvittot i plånboken och ta med det till kontoret.

Det finns flera orsaker till att vi inte längre vill hålla på med pappershantering av kvitton när företagaren ska få ersättning för utlägg som gjorts i tjänsten. Det läggs alldeles för mycket tid på att skriva ut, kopiera och redovisa papperskvitton. Eftersom företagare ofta har kvitton i ett oorganiserat kaos i en låda och ska sortera dem inför varje månadsslut kostar det dessutom dyrbar arbetstid.

För att få ersättning för ett utlägg som gjorts i tjänsten behöver arbetsgivaren ett originalkvitto. Något förenklat är det underlaget som säljaren har lämnat till köparen. Om papperskvittot riskerar att blekas måste det dessutom säkras upp med en kopia för att kvittot ska vara läsbart i sju år. Genom att följa med i teknikutvecklingen och acceptera digitala kvitton skulle den administrativa bördan minska för företagen, vilket våra politiker borde vara intresserade av.

Bokföringslagen säger dock att en fysisk kopia av kvittot måste sparas, vilket känns både förlegat och tidskrävande. Lagen behöver därför omedelbart ses över och förenklas. Kan de i Norge, så kan vi. Den senaste översynen av lagen gjordes 2011. Det har nu gått fyra år och mycket har hänt, inte minst inom tekniken, sen dess.

Som vd i ett bolag som utvecklar ny teknik för att göra våra kunders vardag enklare förvånas jag över hur trögt det kan vara att åstadkomma förändring. Min uppmaning till Justitiedepartementet är att återigen se över bokföringslagen. Låt företagen få effektivisera sin administration, ge oss en enklare vardag och låt ny teknik få nyttjas när den är ny.

Låt Västernorrlands företagare äntligen få kasta kvittot 2016.

Sofia Gerstenfeld

Vd Visma Agda

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel