Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags väcka liv i stendöda city

Jag tycker Castellum och Per Persson presenterar ett alldeles lysande förslag till att få liv dels i Stadshuset men framför allt få in mer människor till centrum. 

Denna Stenstad som "unik i sitt slag" som det pratas om ständigt. Ja, den må vara vacker och med en fantastisk arkitektur. Verkligen! Men ack, så folktomt det har blivit på senaste året.

Tydligt märker man Birstas övertagande av handeln. Kvar blev det absoluta basutbudet av klädbutiker och optiker och apotek var femte meter. Sorgligt att en vacker Stenstad blir mer och mer stendöd.

Läs även: Skrapan går i graven – nu kan vi andas ut

Att få in ett hotell med konferensmöjligheter i city vore en bra sak för folklivet. Många är de besökare på konferenser och event som kommer hit men de åker till Hotell Södra Berget och lämnar inte det förrän flygtaxin kommer.

Att dessutom få till en vinterträdgård på stadshusets södersida är en inbjudande tanke. Något som kan komma många till glädje. Oavsett om man besöker den invändigt eller passerar utanför. Den i vår stad (och förvisso även utanför) så omtalade Stenstan är vacker men det finns en museal känsla av stan som behöver folkliv, rörelse och mer moderna element i arkitekturen för att skapa spänning! Väcka liv i stenen. 

Läs även: Sundsvall – en stad på väg att försvinna

Det konstigaste med alla protester om de allra flesta förslag på nybyggnation eller modernisering är att det finns åtminstone ETT befintligt hus i vårt centrum som är så deprimerande att se och det är uppenbarligen accepterat av gemene man. Åhlénshuset! Hur det undgår kritik år ut och år in är ett mysterium. 

Läs även: Bygg skyskrapan – men på annan plats

För övrigt kan man riva de båda lådorna på torgets östra sida, förlänga Vängåvans lilla park hela vägen bort till torget. Med mer träd, gräs, planteringar skulle vi kunna få en stadspark värd namnet. Kläm in en eller två serveringar/caféer där också när ni ändå håller på. Boulebana, ett stort schackspel kanske också ryms och skulle få fler att "hänga i city", kanske?

More-ideas-where-this-came-from

Läs dig som har plus: Osäker framtid för Stora torget efter "skrapans fall" – politiker efterlyser nya idéer

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

■■ Följ ST Debatt på Facebook.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel