Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dahlén och Haukeland hetast när serieledande Timrå slog Björklöven

Tio minuter av den andra perioden blev avgörande.
Tio minuter som bar Jonathan Dahléns signatur.
Timrå var spetsigare och vassare än Björklöven. Och vann rättvist.
Serieledarna från Medelpad lämnar Västerbotten med 3–0 i bagaget.
– Det är kul nu och vi spelar bra som lag. Alla fyra kedjor spelar rolig hockey och Hauke är grym i målet, säger matchvinnare Dahlén.

Fartfyllt och böljande – men mållöst.

Så inleddes duellen mellan Björklöven och serieledande Timrå i ett snöruskigt Umeå under onsdagskvällen.

Timrå inledde starkast och i första hand var det ungtuppstrion med Jacob Olofsson flankerad av Filip Hållander coh Jonathan Dahlén som skapade halvchanser framför Adam Werner i Björklövens mål. Men hemmalaget jobbade sig in i matchen och Henrik Haukeland, som har ett förflutet i just Umeålaget, hade stundtals fullt upp.

Närmast nätet i den första perioden var David Lindquist som, ur snäv vinkel, missade ett tillfälligt tomt mål med knappt tio sekunder kvar till den första kaffepausen.

I den andra perioden visar sig två saker vara avgörande. Henrik Haukeland är stekhet i Timråmålet och Jonathan Dahlén är sylvass framåt.

22.53. Timrå åker på matchens första utvisning. Björklöven dräller med pucken och Johan Johnsson rivs ned när han kontrar. Domare Lyth blåser straff och Jonathan Dahlén viker och vinklar in 0–1.

28.09. Filip Hållander snor pucken, spelar Dahlén som skickar in den framför mål där 17-årige Hållander skickar in den bakom Adam Werner.

31.28. Timrå får ett numerärt överläge. Ett fint förarbete signerat Dahlén och Erik Karlsson frispelar Lukas Zetterberg som vispar in trean.

Tre snabba på knappt tio minuter. En rejäl scenförändring och samtidigt avvärjer Haukeland allt och lite till av det Björklövern skapar i offensiv väg.

– I Dahlén har vi spets. Men hans kedjekamarater gör det också bra, De har hittat en bra kemi, säger den nöjde Timråtränaren Fredrik Andersson efter matchen.

Timrå IK fortsätter som serieledare.

– Vi har hittat en maskin som jobbar bra. Det är 100 procent i varje omgång, fortsätter Andersson.

I den tredje perioden hade nog de flesta av gästerna i T3 Center förväntat sig en anstormning från Björklövens sida. Men attackerna hemmalaget åstadkom var tämligen vissna. Timrå spelade av matchen på ett urmärkt sätt – och Henrik Haukeland fortsatte att imponera i målet.

– Det är skitkul. Jag tycker att vi är mycket bättre än dem rakt igenom. Det ska bli kul och intressant att fortsätta, säger Jonathan Dahlén.

Timrå lyckas utan större problem få klockan att ticka på.

Det enda anmärkningsvärda i avslutningsronden var bråket framför Haukeland som slutade med att nio spelare fick samla sig i utvisningsbåset. Fem för Björklöven och fyra för Timrå.

Matchavgörande profiler?

Henrik Haukeland och Jonathan Dahlén förstås.

Matchen

Björklöven–Timrå IK 0–3 (0–0, 0–3, 0–0)

Andra perioden: 0–1 (22.53) Jonathan Dahlén (straff), 0–2 (28.09) Filip Hållander (Jonathan Dahlén), 0–3 (31.28) Lukas Zetterberg (Jonathan Dahlén, Erik Karlsson), spel fem mot fyra.

Utvisningar, Björklöven: 7x2. Timrå: 5x2.

Skott: 25–30 (9–9, 10–12, 6–9).

Domare: Peter Lyth.

Publik: 4 295.