Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att leta fram dina gamla sedlar – sista chansen att sätta in på banken

Tjugolapparna med Selma Lagerlöf går inte längre att betala med. Och den som har gamla sedlar kvar hemma gör bäst i att skynda sig, efter den 31 augusti går det inte längre att sätta in dem på banken.

Annons

Den 30 juni blev de gamla 20-, 50- och 1000-kronorssedlarna ogiltiga. Men även om de inte längre går att betala med har man fortfarande kunnat sätta in dem på kontot.

Den 31 augusti försvinner den möjligheten, samtidigt som Riksbanken räknar med att det finns 1,3 miljarder kronor kvar ute i plånböcker, spargrisar och madrasser.

Läs även: De gamla sedlarnas sista timmar

– Om du fortfarande har sedlar hemma så är det hög tid att gå til banken och sätta in dem på bankkonto nu, säger Christina Wejshammar, chef på avdelningen för betalningssystem och kontanter i ett pressmeddelande.

Gamla tjugor, 50-lappar och tusenlappar blir ogiltiga efter 30 juni.

Att göra sig av med sedlarna är dock inte det lättaste, det gäller att hitta en bank som tar emot kontanter eller har en insättningsautomat. Då är det ofta gratis att sätta in pengar på sitt eget konto i samma bank.

Läs även: Allt du behöver veta om de nya kontanterna

– Vi hade väldigt mycket att göra de sista dagarna i juni. De här sista dagarna har det varit lite mer än vanligt, men det verkar som att de flesta redan har gjort de här ärendena, säger Tom Friberg, kommunikationschef på Forex bank.

Från den 1 september måste sedlarna lösas in av Riksbanken. Men det gäller bara om det samlade värdet är mer än 100 kronor, som är avgiften för att växla in pengarna.

Fakta: Sedel- och myntutbytet

Syftet med sedelutbytet är att skapa säkrare betalningsmedel. De nya sedlarna har fler säkerhetsdetaljer än de tidigare. Mynten å sin sida består av mer miljövänliga metaller och blir mindre, färre och lättare. Det gör dem billigare att producera och minskar risken för nickelallergi.

I oktober kommer nya 100- och 500-kronorssedlar, liksom mynt i valörerna 1, 2 och 5 kronor. De äldre versionerna är fortsatt giltiga till den 30 juni 2017.

Källa: Riksbanken

Mer läsning

Annons