Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvbranden släckt - ingen skadad

/
  • Den här räddningskammaren finns i Garpenbergs gruva. Gruvarbetarna ska ha tagit sig dit enligt pressansvarig hos Boliden.
  • Just nu släpps inga obehöriga in på Bolidens gruvområde.
  • De deltog vid presskonferensen. Reidar Eriksson, Niklas Karlsson, Ann-Charlotte Almqvist och Lars Westerfors.
  • Vid 13-tiden på tisdagen luktade fortfarande bränd plast efter branden i gruvan. Under eftermiddagen höll man på och vädrade ut gruvan ordentligt.

En brand utbröt i Garpenbergs gruva. 165 gruvarbetare evakuerades. Ingen ska vara fysiskt skadad.

Annons

Strax före klockan 9 kom larmet om brand i en container på 826-metersnivån i Bolidens gruva i Garpenberg. Enligt SOS Alarm handlade det om kraftig rökutveckling.

165 gruvarbetare befann sig i gruvan när branden utbröt i en sopcontainer. Samtliga fick evakueras.

– Räddningstjänsten är på plats och vi håller just nu på att evakuera personalen, sa informationschefen Marcela Sylvander strax efter klockan 9.

Boliden kom med ett pressmeddelande vid 10.40-tiden. Där skriver man bland annat: "Branden i Garpenberg är nu släckt och alla är evakuerade. Ingen är rapporterad skadad".

– Alla som ska vara ute är ute. Både ambulanspersonal och folk från Boliden har pratat med samtliga och ingen har fysiska skador, berättar Daniel Lundin, räddningstjänstens befäl på platsen.

Enligt Lundin blir nästa steg att se om någon av de inblandade har psykiska skador av händelsen.

15 personer från räddningstjänsten ryckte ut till gruvan. Det var kåren från Avesta och deltidskåren från Hedemora. På platsen fanns även brandingenjör. Vid 9.30-tiden var det, enligt räddningstjänsten i Södra Dalarna, inte aktuellt att skicka fler kårer till olycksplatsen.

Rutinerna vid brand är väl inarbetade och de som befann sig nere i gruvan begav sig till räddningskammare, som är säkra utrymmen med frisk luft.

– När ett larm går ska man ta sig dit, och därifrån får man signal om evakuering. Det sker med hjälp av räddningstjänsten, säger Marcela Sylvander, kommunikationschef vid Boliden

Hon har inga uppgifter om skador, men säger att uppröjningsarbete och utredningsarbete om vad som kan ha orsakat branden kommer att inledas. Branden lokaliserades medhjälp av en värmekamera och enligt räddningsledare Mats Jansson ska det ha varit en container med plast som brann.

Larmet kom vid niotiden och evakueringen kunde påbörjas strax innan klockan tio. En knapp timme senare var alla ute ur gruvan.

Ännu vid 13-tiden på tisdagen luktade det kraftig brandrök över gruvområdet i Garpenberg. Det tog många timmar innan brandröken helt var utvädrad.

Vid den presskonferens som hölls med personal från Boliden samt räddningstjänst östes beröm över alla inblandade:

– Allt gick fantastiskt bra och jag är stolt över alla inblandade.

Det säger Ann-Charlotte Almquist som är personal-, miljö- och kvalitetsansvarig vid Bolidens gruva i Garpenberg efter branddramat.

– Det är klart att det är svettigt med en brand i en gruva med så många personer som befann sig under jord, säger Lars Westerfors, räddningsledare vid Södra Dalarnas räddningstjänst.

Räddningstjänsten kom till platsen strax efter klockan nio. Då hade samtlig personal i gruvan begett sig till de räddningskamrar som finns i gruvan.

– Där finns andningsluft för sex timmar, dricksvatten, kommunikation och första hjälpen, förklarar Niklas Karlsson.

Räddningstjänsten gick ner med fyra rökdykare som nere i gruvan möttes upp av Bolidens egna så kallade vägvisare som har utbildats av räddningstjänsten för liknande situationer. Det brann då med öppna lågor i en stor container.

– Vi släckte branden med skum från en av Bolidens egna släckfordon, berättar Lars Westerfors.

Samtidigt hade evakueringen av de 165 personerna påbörjats. Klockan 10.15 var branden släckt och fem minuter senare var samtlig personal i säkerhet ovan jord.

Fem ambulanser fanns på plats för att ta hand om skadade, men ingen person rapporteras hittills ha fått några skador.

– Men alla arbetsledare kommer att följa upp med sin personal hur man mår och företagshälsovården är också beredd om något behov skulle uppstå, säger Ann-Charlotte Almquist.

Ansvariga från Boliden och räddningstjänsten Södra Dalarna synbart lättade.

– En brand i en container ovan jord är ju inte så speciellt, men när det sker i en gruva där så många människor befinner sig, så är det ju alltid allvarligt, säger Lars Westerfors, räddningsledaren.

– Men nu gick det jättebra, både snabbt och smärtfritt, fortsätter han.

Vilken var den viktigaste anledningen till det?

– Den största förklaringen är att vi har ett bra samarbete med personalen, att vi har samövat och utbildat vägvisarna som är mycket kunniga, säger Lars Westerfors.

– Dessutom övar vi internt och har regelbundna utrymningsövningar, så personalen gjorde precis som den ska och ingen drabbades av panik, säger Ann-Charlotte Almquist.

Var du orolig?

– En brand är alltid en mycket speciell händelse, men jag var tillsammans med utrymnings- och räddningsledare som hela tiden hade kontroll över förloppet, säger Almquist.

Orsaken till branden är inte känd. Containern ska nu undersökas ovan jord.

– Vi ska också göra en olycksförloppsutredning för att utvärdera vad som gick bra och vad vi kan förbättra, säger Lars Westerfors.

LÄS OCKSÅ:

I augusti 2013 inträffade ett brandtillbud i gruvan. Då tog sig fyra gruvarbetare till räddningskammaren.

Mer läsning