Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvååringen hittad

/

Pojken har hittats. Han hittades i skogen en dryg kilometer från huset där han försvann.
– Han är blöt, kall, frusen och trött – men vid liv, säger polisens pressansvarige Stefan Dangardt.

Annons

Efter 19 timmar har den tvååriga pojken som i går eftermiddag försvann från sin farmors hus i Vikmanshyttan utanför Hedemora hittats.

– Pojken är anträffad för kanske en halvtimme sedan, i skogen drygt en kilometer från platsen där han försvann, säger polisens pressansvarige Stefan Dangardt när DT når honom strax efter klockan elva.

– Han hittades av en frivillig motorcyklist som kört omkring i skogen och letat.

Pojken mår under omständigheterna bra och hur nu förts med ambulans till Falu lasarett.

– Han är blöt, kall, frusen och trött – men vid liv, säger Stefan Dangart.

Det var vid 16-tiden på fredagseftermiddagen som den tvåårige pojken försvann från sin farmors hus i Vikmanshyttan utanför Hedemora. Hans farmor befann sig på vårdcentralen när hennes sambo hörde dörren öppnas. Han befann sig då på toaletten. När han kom ut var Valde borta.

– Det är enormt konstigt alltihop. En tvååring kan inte ha försvunnit på den korta tiden, inom fem-tio minuter, sade farmodern Anneli Laurila till DT på lördagsförmiddagen

– Valde är inte så snabb att gå och om han hade stuckit iväg själv tror jag att han skulle ha gott i väg lugnt och sansat, fortsatte hon.

Sambon gav sig direkt ut att leta i skogen bakom huset och tog därefter cykeln. Pojkens pappa Matias Laurila kontaktades och kom direkt hem från jobbet för att söka.

– Och jag tog bilen och körde runt i området och frågade alla jag mötte, berättar farmodern Anneli Laurila.

När de inte hittade några spår kontaktade de polisen.

– 17.11 ringde jag, berättar Anneli.

Polisen skickade genast ut patruller till Vikmanshyttan. Under gårdagskvällen och natten deltog både Missing people och ett stort antal frivilliga i sökandet – människor som efter återfinnandes nu återigen kan slappna av.

– Folk går omkring och är ganska glada och nöjda över att det här har fått ett så pass lyckligt slut, säger Stefan Dangardt.

– Vi från polisen är oerhört tacksamma för allt engagemang. Det har varit över 1000 personer här, de flesta frivilliga, så uppslutningen har varit fantastisk.

Mer läsning