Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Han var där av en tillfällighet"

/

På onsdagsförmiddagen samlades familjen till 30-årige Robert Svensson från Söderbärke, som i måndags avled i skogsbranden i Västmanland, för att bearbeta sorgen.
– Det är overkligt och jobbigt. Jag har inte riktigt hunnit förstå vad som har hänt än, säger Roberts bror Stefan, även han bosatt i Söderbärke.

Annons

Robert Svensson var välkänd och omtyckt i samhället och träffade genom jobbet som timmersbilsförare och busschaufför mycket folk.

– Han har bott här hela livet och alla kände honom. Han hade själv ingen familj och ställde ofta upp och körde även när han var ledig, bland annat skolbuss och turistbuss, berättar brodern Stefan Svensson.

På måndagseftermiddagen fikade de båda bröderna tillsammans.

Att Robert fick uppdraget i skogarna vid Stabäck ska ha varit en tillfällighet.

– Som han beskrev det för mig när vi träffades var killen som skulle köra timret och jobbade med att släcka branden. De jobbar på samma firma och det är inte ovanligt att de byter uppdrag med varandra.

Robert brukade oftast köra virke från sågverk, men var även en van timmerbilsförare.

Vid 22.30-tiden på måndagskvällen anmälde familjen Robert försvunnen.

– De hade ringt från hans jobb och sökt min mamma. När de inte fick tag på Robert ringde jag polisen. Då hade de kanske redan någon aning om det var någon borta, men mycket var oklart och rörigt – vilket man kan förstå. De hade väl inte riktigt koll på läget.

Strax efter midnatt hittades kroppen svårt bränd. Tills den rättsmedicinska undersökningen var klar styrktes identiteten av den id-handling som hittades intill kroppen.

Robert hade precis börjat jobba åt det åkeri som fick uppdraget att hämta timmer i skogen.

Normalt så jobbar förarna ensamma och olyckan tros ha inträffat vid skiftbytet.

– Som jag har förstått det skulle den andra föraren stå i skogen och vänta och så skulle min bror åka dit i en annan bil för att byta fordon.

Den andra föraren, kallad 42-åringen, är även han bosatt i Söderbärke.

42-åringen räddades från lågorna under måndagskvällen och låg under tisdagen nedsövd på Universitetssjukhuset i Linköping. På onsdagen meddelade sjukhuset enligt TT att hans skador är allvarliga, tillståndet är allvarligt och att han är inlagd på intensivvårdsavdelningen.

– Frågan man ställer sig hela tiden är hur det kunde hända. Jag har själv jobbat som brandman i många år och jobbar nu som ambulanssjuksköterska. Jag vet att det kan gå fort när det blåser och nu har det varit extremt. Det är ingen som har varit med om något liknande tidigare. Det måste ha gått förbaskat fort, annars skulle de ha gett sig därifrån.

Helikopterpiloterna vittnar om upp mot 40 meter höga lågor, och Stefan ifrågasätter varför den aktuella vägen inte var avstängd.

– Jag är förundrad över att de över huvud taget fick åka in på den vägen när det var så nära branden. Rent spontant tycker jag att den borde ha spärrats av både för både privata fordon och yrkestrafik redan på förmiddagen.

På Facebook har många visat sin sympati för familjen och beklagat sorgen. Föräldrarna till de båda bröderna bor också i Smedjebackens kommun

– Det visar att han var omtyckt och hade många vänner – men vad de än skriver ger det oss inte Robert tillbaka. På något vis är det skönt att se att han hade många kompisar och att de saknar honom – men det är lika jobbigt för oss ändå och det är bara tiden som kan få det att lätta.

Klockan 19.00 på torsdag kväll anordnas en minnesceremoni i Söderbärke kyrka.

Mer läsning

Annons