Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalen om domen mot Sundby: "Måste respektera CAS"

Domen mot Martin Johnsrud Sundby är rätt.
Det menar norrmannen och förre förbundskaptenen för Norge, Sverige och Finland, Magnar Dalen.
– Man måste respektera våra högsta organ, säger han.

Den 53-årige skidprofilen, som sedan flera år tillbaka bor i Nälden i Jämtland, hävdar med bestämdhet att Martin Johnsrud Sundby inte är någon fuskare.

– I mina ögon är han ingen dopare. Men det var klantigt gjort med doseringarna och tråkigt, men man måste acceptera domen.

Du menar att det var rätt att bötfälla Sundby och även ta ifrån honom Tour de Ski-titeln samt två VC-segrar?

– Ja, är man dopad ingår det att man blir av med sina prispengar. Som idrottsman måste man respektera och acceptera det högsta organet. I slutändan är det CAS (Idrottens skiljedomstol) som gör bedömningen. Sån är lagen. Det måste både åkare och FIS rätta sig efter.

Martin Johnsrud Sundby har tagit mycket illa vid sig av domen och menar att den är orimlig.

– Det är nästan omöjligt att acceptera domen, sade han under onsdagen.

Vid två tillfällen under säsongen 2014/2015 visade Sundbys dopingprover spår av det förbjudna ämnet salbutamol, som finns i den godkända astmamedicinen Ventoline.

I september 2015 frikände Internationella skidförbundet (FIS) honom, men Internationella antidopingbyrån Wada överklagade till CAS – som nu kommit med sitt besked.

Johnsrud Sundby stängs av i två månadern från onsdagens datum, eftersom han inte ansökt om medicinsk dispens för att använda astmamedicinen.

Dalen tycker det är fel att prata om eventuell "orättvisa" i domen.

– Jag vill inte kommentera om det är rättvist eller orättvist eftersom jag inte satt mig in i gränsvärdena. Men CAS har dömt Sundby till två månaders avstängning och att den domen träder i kraft nu, när det inte är några skidtävlingar, är väl ett tecken på hur man ser på det hela, menar Dalen.

Den norske skidtränaren har själv inte ledsnat på skidor. Trots att han jobbat i 30 år med sporten.

Han är mer taggad än någonsin.

– Jag längtar inte tillbaka till längdvärldscupen, utan tycker det är spännande med långloppsåkarna. Jag ser fram emot att långloppsvärldscupen drar i gång igen.