Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dålig arbetsmiljö hotar välfärden

Allt fler anställda i välfärden sjukskrivs på grund av stress. Värst är situationen inom socialt arbete. Vision uppmanar nu arbetsgivare och politiker i Sundsvalls kommun att ta sitt ansvar för att förbättra arbetsmiljön – för medarbetarnas och välfärdens skull.

Nya siffror som Försäkringskassan tagit fram på uppdrag av Vision visar att fyra av de fem yrkesgrupper som toppar sjukskrivningsstatistiken till följd av stress är kvinnodominerade och återfinns inom välfärden.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Allra högst ligger yrkesgruppen där bland andra socialsekreterare, kuratorer och diakoner ingår. Dessa yrken inom socialt arbete innebär, förutom att de oftast kräver högre utbildning, mycket kontakt med människor.

Och det är alla dessa människor som drabbas när medarbetarna i socialtjänsten, skolan och kyrkan går hem från jobbet för sjukskrivning. Hårdast slår det mot barn, unga och andra som behöver samhällets stöd allra mest.

Visions medlemmar trivs med sina jobb och är stolta över att bidra till en god välfärd. Men alltför många saknar förutsättningar att göra ett professionellt arbete. Det handlar om en orimlig arbetsbelastning och chefer som ansvarar för alldeles för många medarbetare.

Risken för kvinnor, som jobbar i ett yrke med många kvinnor, att sjukskrivas på grund av stress är 44 procent högre än för kvinnor i mansdominerade yrken. För män i kvinnodominerade yrken är risken dubbelt så hög att bli sjukskriven till följd av stress än för män i mansdominerade yrken.

Siffrorna talar sitt tydliga språk – detta är ett strukturellt problem som beror på att de psykosociala arbetsvillkoren i kvinnodominerade yrken är sämre än i de mansdominerade.

För att få en förändring krävs flera åtgärder:

• Arbetsbelastningen inom socialt arbete måsta minska så att det finns förutsättningar att göra ett bra jobb.

• Chefer måste ha färre underställda, få tid att leda och förutsättningar att skapa en god arbetsmiljö för sina medarbetare.

• Fokusera på de strukturer som skapar ohälsa på arbetsplatsen i stället för att se ohälsan som ett individuellt problem.

• Landets företagshälsovård behöver utveckla sin kompetens kring stressrelaterad ohälsa.

Det har tagits flera viktiga initiativ för att förändra synen på arbetsmiljö, bland annat den nya föreskrift som Arbetsmiljöverket tagit fram om organisatorisk och social arbetsmiljö, som presenteras den 31 mars. Sunt arbetsliv har i samarbete med Vision tagit fram ett verktyg för att stötta arbetsmiljöarbetet ute på arbetsplatserna.

Arbetsgivare och politiker i Sundsvalls kommun har tillsammans med fackliga organisationer ett ansvar för en god arbetsmiljö i välfärden. Så låt oss använda de verktyg vi har för att vända trenden, så att alla ska må bra på jobbet.

Robin Fångsjö

Visions ordförande i Sundsvalls kommun

Veronica Magnusson

Förbundsordförande Vision

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel