Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig journalistik, ST

/

Annons

Den 16 september publicerade Sundsvalls Tidning en stor artikel med rubriken "Gänget som tar över" och underrubriken "Sundsvall har bytt färg enligt ST:s undersökning". Artikeln byggde på en enkätundersökning som visade att 56 procent skulle rösta på den borgerliga alliansen.

Den undersökning ST utgick från var dock inte en riktig opinionsundersökning. I stället gick undersökningen ut på att folk kunde gå in på ST.nu och ange vilket block de skulle rösta på. Det fanns ingen kontroll över vilka som röstade och ingen som helst representativitet.

Med andra ord säger undersökningen ingenting om Sundsvallsbornas politiska sympatier.

Detta är ST uppenbarligen medveten om, eftersom man i artikeln medger att undersökningen långtifrån är vetenskaplig och där de röstande inte representerar ett statistiskt urval.

Att genomföra en undersökning som inte är vetenskapligt och korrekt genomförd är illa nog. Att publicera resultaten när man är medveten om att undersökningen inte håller samtidigt som man i stora delar av artikeln ger sken av att resultaten är giltiga är ännu värre. I båda fallen är det uttryck för en riktigt dålig journalistik. Sådan journalistik är missvisande och vilseleder läsarna, och den sänker förtroendet för Sundsvalls Tidning.

Jesper Strömbäck

Professor i journalistik

Demokratiinstitutet/Mittuniversitetet

ST svarar;

Jesper Strömbäck har rätt när han konstaterar att denna undersökning om de politiska sympatierna inte var vetenskapligt underbyggd. Drygt 1000 besökare på ST.nu deltog i undersökningen, vilket visar på ett stort intresse, men urvalet var naturligtvis inte ett slumpmässigt gjort. Den här gången var vi noga med att konstaterat att undersökningen inte var vetenskaplig. Vi har flera gånger presenterat resultat av webbenkäter i tidningen och kommer att fortsätta göra det. När det gällde slutsatsen i rubriken så har Strömbäck rätt i att den var för långtgående.

Susanne Helsing

Nyhetschef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons