Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dålig kommunal ekonomi kan ge dålig ekologi

25 procent ekologisk mat till 2010.
Kommunens mål är klart men kostnaden grumlar bilden.
Enligt ST:s genomgång kommer de 21 vanligaste livsmedlen att bli 64 procent dyrare om de väljs som ekologiska alternativ.

– De vill ju ha ett mått på att vi är miljövänliga, men vi ser att det kommer att kosta mycket pengar, säger Margareta Frisentorp, chef för kommunens storkök, Galant Kök.

Galant kök levererar merparten av den mat som bland annat Sundsvalls skolelever äter till skollunch. Under året som gått har matpriserna ökat kraftigt, vilket slagit hårt mot storköket.

Mot den bakgrunden anslog nyligen kommunpolitikerna 2,3 miljoner kronor extra som kompensation. Om pengarna hade uteblivit, så hade det blivit mer panering och mindre fisk nästa år, som Margareta Frisentorp uttrycker det.

När Sundsvalls kommun nu ska ta ett stort steg mot att ställa om till ekologiska livsmedel så hade omständigheterna alltså kunnat vara bättre.

– Att nå tjugofem procent 2010 känns ju svårt just nu. Men till syvende och sist blir ju det här en politisk prioriteringsfråga när olika mål ställs mot varandra, säger Eva-Marie Tyberg, ekoekonomistrateg på Sundsvalls kommun.

Tidigare i veckan blev det klart att Sundsvalls, Timrå och Ånge kommun får en ny huvudgrossist för livsmedel, Servera. Avtalet löper över fyra år och beräknas ge en besparing på tio miljoner kronor, jämfört med om Menigo hade fått fortsatt förtroende.

Med utgångspunkt i den nya prislistan har Galant kost räknat ut att en omställning till ekologiska alternativ, till de 21 vanligaste livsmedlen, skulle ge en kostnadsökning med hela 64 procent, eller sex miljoner kronor per år.

– Man måste fråga sig vad det här betyder inom ett par år. Målet är ju att hitta en hållbar utveckling på en rad områden. Då är det ju viktigt att hitta smarta investeringar nu som kan betala sig på sikt, säger Eva-Marie Tyberg.

Att det kostar att laga ekologisk mat vet Bodil Westman, kokerska på KRAV-märkta Robäckens förskola.

Minst en lunch i veckan från hennes kök är garanterat ekologisk. Och bland annat all mjölk och allt kött hon serverar är KRAV-märkt.

– Vi får ju inga extra pengar för att vi gör det här, utan det får vi ta från annat. Men vi tycker det är värt det. När man jobbat så länge i kök som jag behöver man en morot, och att det gör inget att den är giftfri, säger Bodil Westman.

Hur kostnaderna för Robäckens föskola påverkas av det nya avtalet är fortfarande oklart.