Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dåliga tolkar hotar rättssäkerheten

Dåliga tolkar hotar rättssäkerheten.

Jurister som ST talat med berättar att de flera gånger haft erfarenhet av undermåliga tolkar.

– Naturligtvis är det här en stor risk för rättssäkerheten, säger advokat Fredrik Lindberg.

De jurister som ST talat med framhäver att de flesta tolkar håller god för att inte säga hög klass.

Men de berättar även om mindre lämpade språkkonstnärer.

– Och man vet att allt inte översätts. Jag kan prata ganska långt ibland med långa invecklade meningar och sen när man lyssnar på tolken så kommer det bara en kort sammanfattning. Antingen är de duktiga på att sammanfatta, eller så tolkar de inte allt man säger, säger Fredrik Lindberg.

Har du ofta ifrågasatt det tolken säger?

– Ja, det finns åtskilliga skräckexempel som jag kan minnas under mina år, säger Fredrik Lindberg.

Det är en vanlig måndagseftermiddag och Fredrik Lindberg försvarar en klient i ett brottsmål vid Sundsvalls tingsrätt där målsägande kommer från Somalia. En tolk assisterar via telefon och juristen Pelle Svensson är målsägandebiträde.

– Det vi fått uppleva i dag är att tolken inte höll måttet, så det var tur att det inte blev någon punkt som man inte fick utredd. Jag upplevde det som att målsägaren förstod mer än tolken, säger Pelle Svensson.

Har du ofta tidigare ifrågasatt tolkars insatser?

– Ja, det har hänt tidigare. Det händer då och då och det krävs nog att man ställer högre krav på tolkarna, säger Pelle Svensson.

Men är det inte svårt att kontrollera?

– Jo, det har du rätt i. Vi som sitter här har svårt att avslöja om tolken gör bort sig. Ibland märker man att något inte stämmer, men ofta passerar det utan att vi andra förstår att det är ett missförstånd, säger Pelle Svensson.

Lagman Sten Burman vid Sundsvalls tingsrätt är mildare i sin kritik.

– Överlag fungerar tolkarna väldigt bra, men ibland kan det vara svårt att bedöma när man inte behärskar det språk som det gäller. Undantagsvis har vi varit mindre nöjda med någon tolk, säger Sten Burman.

Och den 70-årige före detta advokaten Gunnar Heljestrand säger även han att vissa tolkar sprider språkliga dimridåer.

– Jag vet att det finns tolkar som inte fyller måttet och det innebär en rättsosäkerhet, säger Heljestrand.

Och i Sundsvalls tingsrätt skyndar Fredrik Lindberg nedför trappan efter en nära sex timmar lång förhandling.

Vad kan man göra åt det här?

– Någonstans måste man sätta ner foten och säga att det här funkar inte längre och vi måste ha en ny tolk. Men det är samtidigt svårt att göra och lite känsligt gentemot tolken. Och det är svårt att göra bedömningen om den misstänkte duckar på frågorna och lämnar konstiga svar, eller om tolken helt enkelt inte behärskar det svenska språket, säger Fredrik Lindberg.