Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dåligt ledarskap orsaken till socialnämndens enorma underskott

New Public Management och dåligt ledarskap är främsta orsaken till skenande underskott i socialnämnden i Sundsvall.
Det anser Birgitta Dahlén som menar att personalen måste få mer utrymme att förbättra verksamheten.

Annons

Birgitta Dahlén har ett förflutet i Sundsvalls kommun som personalutvecklare i socialtjänsten i Njurunda på 90-talet. Hon berättar om ett väl fungerande distrikt där ledarskapet byggde på korta avstånd mellan chefer och medarbetare. Numera är Dahlén projektledare i den ideella föreningen Tillväxtlabbet och arbetar för att förbättra ledarskapet i Västernorrland.

Läs också: Chefskarusell har påverkat socialtjänstens ekonomi: "För många byten är inte bra"

– Socialtjänsten behöver ett ledarskap som frigör medarbetarnas kreativitet och entreprenörskap, säger Birgitta Dahlén.

Hon menar att dagens ledarskap, ofta kallat New Public Management, har skapat rädda organisationer med bakbundna chefer och alltför långa avstånd mellan chefer och medarbetare. Under sin tid på Agera (Arbetsgivarringen) undersökte hon tillsammans med bland annat Rolf Bäckman hur ledarskapet fungerade i Sundsvallsregionen, vilket publicerades i en rapport förra året.

– Vi upplevde en större och större frustration hos cheferna och ledarna. Man tyckte det var så lite utrymme och hur skulle man kunna skapa en förändring till det bättre, säger Brigitta Dahlén.

Läs också: Psykopatiska chefer bidrar till #tystnaden

Hon menar att både chefer likaväl som medarbetare ofta känner sig maktlösa och fastlåsta i ett system.

– Cheferna kände sig avmaktifierade. Det var manualen som styrde, säger Birgitta Dahlén.

Hon hymlar inte med att det även tidigare fanns problem i ledarskapet.

– Men tidigare var man mer pragmatiskt inriktad och löste problem. Människor fick vara olika och olika förvaltningar kunde jobba på olika sätt, säger hon.

Läs också: "Ibland fastnar vi i ett sifferträsk"

Hennes vision är inte att gå tillbaka till det gamla.

– Men New Public Management har väldigt mycket styrt professionernas möjligheter att fungera. Det tredje, det nya styr- och ledningssystem som kommer, är något nytt där man förenar innovativt och hållbart ledarskap med att det också är ordning och reda, säger Birgitta Dahlén.

Hon tror inte att en förändring blir smärtfri, eftersom det redan finns en stor kader av tjänstemän som kapat åt sig makt genom att inordna sig i den rådande hierarkin.

Men om ledarskapet är ett av problemen för äldreomsorgen, varför glöms frågan i så fall bort?

– Om vi säger i en organisation att vårt ledarskap har misslyckats då faller det tillbaka på toppen som inte lyckats förmedla det här ledarskapet. Men jag tror också att i så här hårt styrda system så måste man räta in sig i ledet. Då kanske man gör våld på sig själv, för att utöva något som man kanske egentligen inte står för, säger Birgitta Dahlén.