Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåligt med häckande fiskgjusar i Njurunda

Tidigare i somras var klättrarklubben Expedition Altitud tillsammans med rovfågelsexperten Peter Nilsson ute och ringmärkte kungsörn. De vittnar om den mäktigaste upplevelse de varit med om. I går var det dags för märkning av fiskgjusar. Fyra boplatser besöktes men ingenstans hade något par häckat.

Annons
ST har tidigare berättat om samarbetet som klubben inlett med Medelpads ornitologiska förening. Samarbetet är det enda i sitt slag i Sverige, i Europa finns det bara ett liknande projekt och det pågår i Wales.
Första uppdraget blev att märka den mäktigaste av alla fåglar, kungsörnen. Ungarna i boet var då runt fem veckor, men Krister Selander, Mattias Boström och Anders Pettersson tyckte att de var överväldigande.
Fötterna var stora som händer och klorna sylvassa, berättar Krister Selandet.
När han märkte en av ungarna kom hannen flygande och gjorde ett utfall mot honom, men allt gick bra.
Det är det mest fantastiska jag upplevt. Jag kunde inte somna den kvällen.
Men nu är det fiskgjuse i Njurunda som ska märkas. Vid den första av de fyra boplatser som ska besökas skymtar en fiskgjuse svävande ovanför boet. Men väl framme visar det sig att det inte har lagts några ägg i redet under sommaren.
Tidigare i somras observerades ett fiskgjusepar här. Nu verkar bara en finnas kvar, det måste ha hänt något, konstaterar Peter Nilsson.
Två andra bon ser ut att ha fallit offer för stormen som gick över området i påskas, det återstår inte mycket av dem. Medan det fjärde, ett mycket gammalt bo, ligger alldeles övergivet.
Peter Nilsson är ändå inte bekymrad över att det inte har varit några häckningar på fastlandet i Njurunda.
Vi inventerade beståndet 2001 och då var det 40 revir. Det var lika många som vid inventeringen före det.
Problemet för de stora rovfåglarna är att det finns alldeles för få stora gamla tallar kvar som lämpar sig för deras tunga bobyggen. Ändå ser det ljust ut för kungsörnar, ett nytt revir påträffas varje år, men det kan också bero på att allt fler personer deltar vid inventeringarna. Men bivråk ser man nästan inte alls enligt Peter Nilsson.
Killarna i Expedition Altitud är eld och lågor inför det nya samarbetet med ornitologerna.
Vi är alla väldigt naturintresserade, själv är jag gammal fältbiolog. Att få hjälpa till med märkning på det här viset är fantastiskt roligt och att få vara ute med Peter i naturen är otroligt lärorikt, säger Krister Selander.
Att det inte blev någon ringmärkning av fiskgjuse i går sörjde de inte mycket över. Trots att de bar mycket packning och det blev en hel del promenerande.
Så kan det bli när man fiskar också. Vi får ta det här som träning.
Annons