Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här börjar Jenny Hjolmans VM-äventyr

/

Minst fyra veckor, förhoppningsvis fler, kommer Umeå IK:s Jenny Hjolman vara på resande fot. I dag flög landslagsforwarden ner till Arlanda för att i morgon lördag fortsätta till Kanada och fotbolls-VM.

Annons

Det har varit ett par hektiska dagar för Umeås landslagsspelare Jenny Hjohlman. I torsdags spelade hon match mot Piteå och kom inte hem förrän sent på kvällen. 

Under fredagen blev det därför ett hektiskt packande, hon hann dessutom med en återhämtningsträning efter torsdagens match.

En inte helt lätt uppgift eftersom att det inte går att veta hur lång vistelsen blir. En månad, en och en halv? Jenny Hjohlman hoppas på att hon och Sverige får stanna hela vägen till den 5 juli då finalen spelas i BC Place Stadium i Vancouver.

– Det skulle vara så otroligt häftigt, säger Jenny Hjohlman.

Hur packar man för minst en månad?

– Jag vet inte riktigt. Jag har hållit på en vecka och blir aldrig klar, men de flesta grejerna och kläderna har de (landslagsledningen) med sig, säger Jenny Hjohlman med ett skratt.

 Hon fick en liten försmak under EM, där hon också var hemifrån runt en månad.

– Det är ungefär som det var på EM. Då blir det som att man tar en dag i taget, annars på läger så vet man när det tar slut. Finns någon sorts nedräkning tills när man ska åka hem – nu blir det vardagen, säger hon.

De dryga två veckorna innan VM drar i gång kommer landslaget att husera i Toronto och ägna sig åt träningar och den 30 maj kommer första testet då Sverige ska spela en träningsmatch mot Holland.

– Det är nog bra att vi får spela ihop oss lite, det var ju några veckor sen vi sågs sist, säger Jenny Hjohlman.

Men det blir inte bara fotboll i uppladdningen, spelarna kommer även att få chansen att uppleva staden och landet.

– När vi är där så länge vill man se något mer än bara hotellet, säger Hjohlman.

En av de fasta aktiviteterna för laget är en resa till Niagarafallen.

– Det blir nog kul, det är ju skithäftigt, säger hon.

Sedan bär det vidare till Winnipeg där landslaget spelar sina första matcher i VM. Mot Nigeria i premiären den 8 juni och sedan mot USA den 13 juni. Hur mycket Jenny Hjohlman kan tänkas få spela vill hon inte spekulera i.

– Det beror väldigt mycket på hur det går veckorna innan, på träningarna och på matchen, säger Jenny Hjohlman.

Att vara forward i svenska landslaget är i nuläget lite otacksamt med två världspelare i Lotta Schelin och Kosovare Asllani som innehar platserna.

– Det är grymt bra fotbollsspelare så det är tuff konkurrens, säger hon.

Handen på hjärtat – tror du att ni har kapaciteten att stå i en final den 5 juli?

– Vi har ett tillräckligt bra lag, så får vi allt att stämma så kan vi absolut vara med i final – och är det någon gång man ska få allt att stämma så är det på ett VM, säger Jenny Hjohlman.

Mer läsning

Annons