Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Damhockeyn tvingas spela utan läkare och ambulans: "Vi får åka till akuten själva"

Uppdaterad 10.04. När spelarna i SHL och Hockeyallsvenskan skadas finns både läkare och ambulans tillgängliga. Om en spelare i Riksserien skadar sig på isen finns oftast varken eller.

Både Modo Hockey och Sundsvall Wildcats har drabbats av skador den här säsongen. Modos lagkapten Erica Grahm skadade foten förra veckan och kommer inte att spela mer den här säsongen. Wildcats har i sin tur drabbats av två komplicerade hjärnskakningar i en match mot Modo i november. Under lagens matcher finns sjuksköterskor på plats, men inte läkare.

Läs också: Modostjärnan Erika Grahm talar ut efter svåra skadan: "Kände direkt att den var av"

Det finns krav från både SHL och Hockeyallsvenskan att det ska finnas matchläkare och ambulans tillgängliga om någon spelare skadas. Det kravet finns inte i Riksserien, enligt vad SVT erfar.

– Herrarnas A-lag har en läkare på sina matcher, men händer oss något då får vi antingen ringa in ambulansen eller får vi åka själv till akuten efteråt om det är så illa, berättar Erica Udén Johansson, lagkapten i Sundsvall Wildcats, till SVT Västernorrland.

Det enda kravet som finns i Riksserien från Svenska Ishockeyförbundet är att det ska finnas "sjukvårdskunnig personal" på plats. Det är en definition som dessutom kan tolkas fritt av klubbarna. Problemet är att det är klubbarna själva som betalar för sjukvårdspersonal och eventuell ambulans vid matcherna och de olika ekonomiska förutsättningarna ställer till det.

– Det är ju pengar som styr. Grabbarna drar in pengar får vi höra och då har man råd att ha läkare och ambulans på plats, konstaterar Micke Nilsson, huvudtränare i Modo, till SVT Västernorrland.

– Det skulle underlätta om det fanns hjälp direkt när skadan händer, fortsätter han.

Även Erica Udén Johansson tycker att det hade varit bättre om det fanns läkare på plats under matcherna.

– Självklart skulle det vara jättetryggt att känna att man har någon som kan som man kan gå och fråga, säger hon till SVT Västernorrland.

Läs också: Leif Boork om de ojämna villkoren: – Det är inte herrhockeyns öronmärkta pengar

SVT Västernorrland har kontaktat lagen i Riksserien och fått svaret att samtliga vill ha högre krav från Svenska Ishockeyförbundet på att det ska finnas medicinsk kompetens på plats under matcherna. Det finns dock inga planer på skärpta krav från förbundets sida.

– Nej, vi har stannat därvidlag att vi säger sjukvårdskunnig personal på underliggande serier med undantag för SHL och Allsvenskan, säger tävlingschef Mikael Lundström, som samtidigt öppnar för en dialog, men klargör att det inte kommer att skjutas till pengar till damklubbarna för att jämna ut villkoren.

– Då är det ju inte särskilt jämlikt eftersom vi inte hjälper lagen på herrsidan, utan det är helt och hållet en uppgörelse mellan klubbarna, säger Mikael Lundström till SVT Västernorrland.

Landslagstränaren Leif Boork tycker att det ska finnas samma förutsättningar för att ha vårdpersonal på damernas matcher som på herrarnas och menar att klubbarna ska kunna bära den kostnaden.

– Jag tycker att klubbarna ska gå in och bekosta det. Pengarna är ju inte öronmärkta för herrlagen utan Modo hockey innefattar ju juniorverksamhet, hockeyskola och damhockey. Detsamma gäller till exempel Djurgården, Luleå och Leksand, säger han.

Läs också: Modo höll på att rubba mästarna: "En suverän insats"

här ser stöttningen från sjukvården ut för lagen i Riksserien (länk till SVT).