Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Damkronorna gruppsegrare efter tre raka segrar i ishockey-VM – nu väntar Ryssland i kvartsfinalen

3–2 mot Tjeckien och 2–0 mot Japan följdes upp av en ny seger för de svenska Damkronorna.
Men det satt hårt åt.
Anna Borgqvist frälste dock till slut Sverige i straffläggningen.

Annons

Läs även: Viktig seger för Damkronorna – Boork: "Allt talar för att vi nu är direktkvalificerade för OS"

Redan innan nedsläpp stod det klart att Sverige var klara för kvartsfinal i ishockey-VM i Kanada, sedan Japan tagit poäng mot Tjeckien. Men en gruppseger stod på spel samtidigt som Schweiz slogs för en kvartsfinalplats och redan i den femte matchminuten tog schweiziskorna också ledningen genom Evelina Raselli.

– Matchen hade lite olika ansikten. Vi började lite obestämt, kanske beroende på att vi var både spel- och träningslediga i går och fick ta ny avstamp, säger Damkronornas förbundskapten Leif Boork.

Matchen präglades därefter av en hel del utvisningar och så småningom kunde Sverige utnyttja ett av sina power play. I slutminuten av andra perioden hittade Lisa Johansson rätt och kvitterade till 1–1. Trots ett intensivt spelövertag där Sverige vann skotten med hela 39–22 föll inga fler mål under ordinarie tid.

– Efter deras ledningsmål drog de på sig en del utvisningar, vilket gjorde att vi fick ett ganska bra spelövertag och kunde föra stora delar av matchen. Men de var ändå inte ofarliga utan stack upp i kontringar, Sara Grahn räddade oss några gånger där i andra perioden, säger Leif Boork.

I stället gick matchen till straffar där Brynäsmålvakten Sara Grahn var omutlig och tog alla straffar. Samtidigt som klubbkamraten i Brynäs, Anna Borgqvist, satte sin straff.

Det räckte till seger och nu väntar härnäst kvartsfinal mot Ryssland för Sverige på fredag kväll, en repris från fjolårets VM.

– Jag tycker segern var rättvis, framför allt har vi ett mycket bra power play där vi också gör första målet, säger Boork.