Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniel har smak för det goda i livet

Han älskar mat och vin. Och Daniel Norlander har den stora turen att få ha sina passioner som yrke. I dag fyller han 30 år.

Annons

Redan som barn visste Daniel Norlander vad han ville jobba med. Därför gick han hotell- och restauranglinjen på Altinska skolan. Under gymnasietiden hoppade han in som servitör på Aveny och efter skolan började han jobba som kock på Skeppsbrokällaren ("en ytterst kort, inte alltför lyckad tid"). Men Daniel kände ganska snabbt att han passade bättre ute i matsalen bland gästerna än vid spisen.

– Jag tycker om att stå i centrum och krogen är en fartfylld miljö med en viss jargong. Det roligaste med jobbet är att kunna ge en gäst en oväntad upplevelse – som mat och vin kan ge, säger Daniel när vi sitter i hans lilla kök och dricker kaffe.

Under flera år hoppade han runt som timanställd på tre restauranger samtidigt: Aveny, Grankotten och Södra Berget. Det var lärorika år och han skaffade sig mycket kontakter. Sedan förde kärleken honom till västkusten och jobb på ett stort hotell i Trollhättan.

När Sveriges första kasino skulle öppna i Sundsvall tyckte en kompis att han skulle söka och Daniel skrev ihop sin allra första CV och fick tjänsten som hovmästare, 22 år gammal.

– Det var kul och spännande. Jag var ganska ung men hade hunnit med en hel del, säger han.

Efter en tid fick Daniel möjlighet att utbilda sig till sommelier (servitör med ansvar för vin) och en gång i veckan under tre terminer tog han det tidiga morgontåget till Stockholm och Restaurangakademien. Under utbildningen fick han lära sig det mesta om vin, andra alkoholhaltiga drycker men även kaffe och cigarrer. Han lärde sig även sensorik, det vill säga hur människor uppfattar viner och smaker.

– Det finns olika aspekter som gör att vinet passar till maten, till exempel sötma, syra och strävhet, säger Daniel som vill få bort "krusidullerna" och spräcka myterna kring vinkunnande.

I lokalradion har han en vinskola tillsammans med radiorösten Magnus Leijon där han svarar på lyssnarnas frågor.

Efter sju år på kasinot kände sig Daniel mogen att prova något nytt och sedan i våras arbetar han som sommelier på den italienska restaurangen Invito.

Resor är ett annat stort intresse, men även där kommer vinet in, eftersom Daniel gärna besöker vingårdar och provar nya sorter.

Födelsedagen firar han med att jobba som vanligt. Fast först dyker nog mamma, pappa och bröder med familjer upp. Mamma Agneta har lovat att stå för tårtan.

– Jag har många vänner, i alla åldrar, tjejer och killar, som jag tycker mycket om. I januari tänker jag ha en fest och då vill jag ha maskerad.