Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel hittade sin biologiska mamma på nätet – efter 32 år

För 32 år sedan kom Daniel Wiklund till Sundsvall från Chile. Hans chilenska mamma var bara 17 år när hon tvingades lämna bort honom.
För ett par veckor sedan hittade Daniel henne och en pusselbit han har saknat ligger därmed på plats.
– Även om jag har haft en fantastisk uppväxt har jag alltid känt att något har saknats, säger han.

Plötsligt har ensambarnet Daniel Wiklund sex yngre syskon. Yngsta brorsan Michael är bara tio år gammal.

– Jag har haft det sjukt bra under min uppväxt och jag har alltid haft många kompisar, men jag har saknat syskon ibland, säger han.

Fem månader gammal hämtades lille Eduardo Andres Silva Silva på Arlanda av Leif och Christina Wiklund från Alnö. Hans svenska namn blev Daniel. Mamma Kicki avled för drygt två år sedan efter att ha kämpat mot cancer, men både Leif och Daniel är övertygade om att även hon skulle ha glatts över Daniels nya upptäckt.

Det var när Daniel fick vetskap om Facebookgruppen Chile Adoption Birth Family Search som han bestämde sig för att försöka ta reda på om han hade några chilenska släktingar. Med hjälp av uppgifterna som fanns påbörjades arbetet, men innan gruppen hade hunnit leta rätt på Daniels familj hade en god vän till honom hittat några av syskonen på nätet.

Läs även: Systrarna återförenades efter 30 år: "Det är vackert och sorgligt"

Nu har han kunnat prata med både dem och mamma Marisol på Skype och via Facebook. Till sin hjälp har de Google translate.

– Daniel är jättelik sin mamma och han är också lik Victor och Michael, som är yngst, säger Daniels sambo, Bodil Åsander.

Marisol har inte gått i skolan och hennes liv har inte varit enkelt.

– Hon berättade att hon gick tillbaka till barnhemmet för att hämta mig, men då var jag redan borta. Hon har visst sökt efter mig också utan att lyckas hitta mig och efter att vi har fått kontakt säger hon att hon har fått ny livslust, säger Daniel.

Han tror att mamman och syskonen lever ett ganska bra liv numera.

– Mamma bor med min syster Rachel och bror Michael, och de äldre systrarna jobbar och passar varandras barn.

Läs även: Krigsveteranen fick träffa kärleken igen – 70 år senare

På köksbordet i lägenheten i Sörberge ligger en spanskbok och nu planerar Daniel och Leif en resa till Santiago för att besöka familjen.

– Det här har varit viktigt för mig. Vill man ta reda på var man kommer ifrån ska man göra det.

Från sovrummet hörs chilensk musik och över vardagsrumssoffan hänger den röda, blå och vita flaggan. På insidan av underarmen har Daniel också sitt avlånga ursprungsland inristat och nu planeras en ny tatuering.

– Det kommer att bli något om familjen, men jag har inte bestämt vad ännu, säger han.

Läs även: FN-soldaterna återförenas – efter 30 år: "Blir många glada skratt"

Daniel är noga med att poängtera att det är pappa Leif och mamma Kicki som har gjort honom till den han är i dag och för det är han dem evigt tacksam. Känslorna är starka.

– Men jag tycker att du har blivit mycket gladare och öppnare nu på slutet. Men så har du ju träffat Bodil också, säger Leif Wiklund.