Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel Roos gasar mot något stort

Hjälmen går loss på 15 000 kronor, overallen på 10 000, understället på 3 000, skorna på 2 000...
Och då har vi bara nämnt klädseln. Totalt kostar en säsongs tävlande i Formel Renault runt en miljon kronor.
Daniel Roos från Njurunda har en passion som är minst sagt dyr.

Annons

– Jag har några lokala sponsorer, men väldigt mycket kommer ändå ur egen ficka, berättar han.

Men 21-åringen tycker det är värt varenda krona.

– Anledningen till att man håller på är för att det är roligt. Jag tjänar inte öre på det och det är därför man är här och jobbar, säger Roos som möter ST-sport under sin lunchtimme på Kirres bilvård på Kuben.

Både jobbet och det stora intresset kretsar alltså kring bilar. Och det är kanske inte så konstigt. Daniel Roos har det i blodet.

– Man kan säga att vi är en ganska bilfrälst familj. Pappa och brorsan är bilhandlare och mamma jobbar på Bilbolaget. Pappa har också varit mekaniker åt ett antal Formel-förare och när Stig Blomqvist (framgångsrik rallyförare) körde i STCC så var pappa stallchef för teamet. Jag blev kringskjutsad i barnvagn på racingbanan.

När storebror Fredrik fick en gokart blev Daniel avundsjuk och tjatade till sig en han också.

– Sen bara fortsatte det. Gokart är instegsklassen, man måste börja någonstans och det är höga farter.

Fredrik skördade så småningom framgångar i Porsche Carrera Cup och tävlar numera i Camaro Cup. Daniel började köra i Formel Ford 2005 och året därpå var han med i den brittiska Formel Renault-serien.

– Det var ett katastrofår. Bortkastade pengar. Teamets ingenjör slutade och efter det gick det utför.

Daniel var 17 år då och bodde mycket i England.

– Tyvärr hoppade jag av skolan, men jag hade tur och fick jobb här på en gång, säger han.

Efter det där "katastrofåret" la Daniel Roos av flera anledningar racingen åt sidan under två år. Men suget fanns där och inför 2009 började han ragga sponsorer igen.

Comebacken på banan blev lyckad. Daniel blev totaltvåa i både det svenska och nordeuropeiska mästerskapet i Formel Renault 2.0.

– Men jag sumpade förstaplatsen med en poäng. En drivaxel gick av på Karlskoga när jag låg tvåa. Annars hade jag vunnit den serien.

I år har det gått än bättre. Med två helgers tävlande kvar av säsongen är han på god väg mot mästartiteln.

– Jag leder med 34 poäng. För varje seger får man 25 poäng, så jag skulle ha råd att bryta ett av racen som är kvar. Det känns bra.

Nästa tävling är i finska Hämeenlinna (som är en av Daniels favoritbanor) 10-11 september och därefter körs säsongsfinalen på Mantorp 1-2 oktober.

– I år har jag haft två skitrace och det får räcka. Nu siktar jag på de här två som är kvar.

Segraren i serien får göra ett test i Formel 3 för svenskägda Performance Racing på Silverstone. 2009 års segrare Felix Rosenqvist har i år tävlat i Formel 3 för just Performance och tidigare i juli tog han sin och teamets första seger i mästerskapet då han vann i holländska Assen.

– Han fick ihop pengar för att kunna köra Formel 3, ska man köra där kostar det mellan 3,5 och 7 miljoner, berättar Daniel Roos.

Vad han själv ska göra nästa säsong är inte klart. Men han har redan börjat ragga sponsorer.

– Vi håller på att kolla på olika projekt och jag kan inte avslöja vad som ligger närmast till hands. Jag vill att lite mer ska bli klart innan dess. Men det är något stort i alla fall.

Fakta

Fullständigt namn: Daniel Christer Roos.

Född: 10 februari 1989 i Sundsvall.

Uppvuxen: Hemmanet, Svartvik.

Bor: Sundsvall.

Familj: Sambon Hanna, mamma Maria, pappa Lars, brodern Fredrik.

Arbete: Jobbar som bilrekondare.

Hemsida: www.daniel-roos.se

Meriter: Vann EM-kval i gokart 2003, svensk mästare i gokart 2004, svensk och nordeuropeisk mästare i Formel Ford 2005, trea i rookiecupen i Formel Renault i England 2006, svensk och nordeuropeisk tvåa i Formel Renault 2009.

Småfakta

Läser: Dagstidningar, nyheter och så.

Film: Tittar så mycket på film så det är svårt att säga. Jag ser mycket på tv-serier också. Det är samma med musik, där lyssnar jag också på allt möjligt.

Bästa vän: Hanna, damen min. Annars är det Jimmy Johansson, som jag gick tillsammans med på Nivrena. Han är också lite intresserad av motorsport och har varit och tittat på några av mina race.

Drömresa: Vi har hus i Thailand och där är det ganska mysigt.

Förebild: Inom motorsporten tycker jag Kimi Räikkönen är bra. Han bytte från Formel 1 till rally och bevisade att om man är duktig på att köra en sak så är man duktig på en annan också.

Annan sport: Hockey. Jag var på Timrås alla hemmamatcher i vintras och har köpt säsongskort till nästa säsong också.

Drömjobb: Att köra Formel 1, om man nu ska se det som ett jobb.

Annat intresse: Jag åker mycket snöskoter. Vi har stuga i Åre, så jag har en där och så har jag en här hemma.

Varför Roos och inte Ros: Brorsan började med att lägga till ett o i efternamnet och då gjorde jag det också. Sen slutade han, men jag har fortsatt att stava med o:n.