Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel vill se en annan arkitektur i Sundsvall: "Siktet borde vara inställt på Norrlands Paris"

Han vill visa alla hur det egentligen ser ut, om man tittar lite mer noggrant. "Siktet borde vara inställt på Norrlands Paris, istället för en stad i Norrland som man tekniskt sett kan bo i bara." säger Daniel Blomqvist, byggnadsvårdare.

Daniel Blomqvist, 36, byggnadsvårdare och företagare, från Sundsvall blev uppmärksammad på Facebook för sina bilder av Sundsvalls gator. Han ville visa hur det egentligen ser ut, om man tittar lite mer noggrant.

– Det är husen som ska tala. Det finns många andra städer som har tolkat att man kan bevara gatsten, och att det visuella intrycket faktiskt har ett mycket stort värde för helhetsintrycket. Sundsvall om någon stad, behöver inse det. Det är här potentialen finns för just det, säger Daniel Blomqvist.

Han ser inget hinder för rörelsehindrade eller för cyklister att kunna ta sig fram, då det ofta är ett argument emot dessa små gatstenar.

– En jämnare gångväg i gatstensbeläggning skapad av lite större granitblock. Detta går givetvis att lägga väldigt jämnt, med tanke på rörelseförhindrade och cyklister.

Under Sundsvalls gator kan man se att det ligger redan kullersten som det har asfalterats över under åren som har gått.

– Det ligger ju kvar under asfalten på flera ställen så det skulle inte nödvändigtvis betyda att man måste lägga nytt överallt, att hyvla asfalten räcker väl på sina ställen, fortsätter Daniel Blomqvist.

Han tycker delvis att problemet ligger hos dem som bestämmer hur staden ska se ut i dag.

– Det känns inte som att de jobbar på hur värdet av den historik som Sundsvall har kan plockas fram, man har till exempel ingen stadsarkitekt längre och belysningar som köps in skiftar i utseende från gång till gång.

Om han själv kunde få tala med de som bestämmer så skulle han först och främst be om att få se enhelhetsplan för staden.

– Innan man gör någonting mer så avbryt de planerade projekten, se över helheten och koppla samman allt med allt. Gå igenom vad som är viktigt. I grundtanken bör det vara samma plan nu som det är om 30 till 60 år.

Daniel tycker inte att allt som görs nu är av den sämre karaktären.

– Ambitionen och kvaliteten på Olof Palmes torg och Åkanten är hög och det är kul, samtidigt läggs betongplattor längs Köpmangatan, det går inte ihop för mig. Jag förstår inte varför stora torget ska ha runda ringar och Olof Palmes torg ska ha ränder som mönster.

När Daniel pratar om att bevara det gamla så pratar han inte bara om det som byggdes efter branden utan också att återuppliva och bevara det som fanns före branden.

– Mitt företag har köpt en tomt i centrala Sundsvall där ska vi bygga ett trähus av större mått med utseende och konstruktion helt enligt Sundsvalls 1880-tals arkitektur. Syftet med projektet är bara ett, att lyfta frågan om arkitektur i Sundsvall.

Han tycker inte om att se vad hamnen har utvecklats till.

– Det som händer med hamnen nu tycker jag är tragiskt och det hämmar Sundsvalls möjlighet att växa. Siktet borde vara inställt på Norrlands Paris, istället för en stad i Norrland som man tekniskt sett kan bo i bara.

Petersvik som det pågår en debatt om hurvida SCA ska få bygga ut eller inte, har han starka åsikter om.

– Petersvik är ju en av delarna som är kvar sedan branden, satsar man på att göra Stenstan till ett turistmål, så känns det konstigt att förinta Petersvik som historiskt sett är kraftigt sammankopplat. Jag tycker det är pinsamt att det saknas så mycket visioner att man inte kan se business i att bevara och utveckla stadens sista grönområde vid vattnet.