Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniels: "FIS och Orsa SK drar åt olika håll i stakningstrenden"

Sportens Björn Daniels brottas med tankarna som uppkommer efter att man infört stakningstvång för eliten under två tävlingar i Orsa Grönklitt. Samtidigt inför Internationella skidförbundet en maxlängd för stavarna på 83 procent av den egna kroppslängden i syfte att motverka stakning.

För 50 år sedan fanns det en typ av skidåkare och hen tävlade i allt från OS till Vasalopp och det egna klubbmästerskapet. Sedan kom den fria tekniken och skidåkarna började skejta, det blev startskottet för en polarisering som pågått sedan dess.

Den senaste debatten rör den klassiska tekniken. Får man staka hela banan i världscupen? Varför är fästvallan helig? Behöver vi klassisk stil överhuvudtaget?

Internationella skidförbundet FIS romantiserar den klassiska teknikens olika moment i allmänhet och diagonalåkning i synnerhet. Det har pratats om stakningsfria zoner och en regel om maximal stavlängd i tävlingar som går i klassisk stil har redan införts, följande går nämligen att läsa på förbundets hemsida:

"Regeln om att staven maximalt får vara 83% kroppslängden vid tävlingar i klassisk teknik gäller för alla FIS-tävlingar och för alla åldersklasser."

Alla regeländringar inom en sport väcker givetvis motreaktioner. Den här motreaktionen har startat i långloppsverksamheten där fästvalla är en alltmer sällsynt företeelse. Och jag vågar nog påstå att centrum för stakningsentusiaster ligger i Orsa i norra Dalarna.

Där har skidklubben nämligen legat i framkant och redan infört en ren stakningstävling på rullskidor och en ren stakningstävling på snö. Observera att den obligatoriska stakningen endast gäller eliten i dessa tävlingar.

Bland annat hör detta ihop med att den framgångsrike långlopps- och stakspecialisten Fredrik Byström, Lager 157 ski team, engagerat sig mycket i Orsa skidklubb. Till saken hör även att Lager 157 ski teams samtliga åkare körde alla tävlingar utan fästvalla förra säsongen.

Jag vill fortsättningsvis hävda att denna polarisering i skidsporten inte nödvändigtvis behöver vara negativ. Det gör snarare sporten bredare så länge man accepterar varandras olikheter och låter utvecklingen ske i dess naturliga riktning. Sporten får även många nya utövare som kommer från andra idrotter (exempelvis styrkeidrotter som tränar mycket på gym) som lär sig skidor tack vare enkelheten i att bara staka.

Varför kan inte långloppen i större utsträckning bli en egen gren så kan FIS få pyssla med vilka regleringar de vill?

På så sätt kommer det att finnas något för alla och vem vet, snart kanske Internationella långloppsförbundet(!) har sitt högkvarter i ett samhälle i norra Dalarna.

Läs även: Första staktävlingen någonsin arrangeras i Orsa Grönklitt