Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Danius ger ut bok om Dylanäventyret

KulturTT

Sällan har ett Nobelpris blivit så uppmärksammat och omdiskuterat som fjolårets litteraturpris till Bob Dylan. Nu berättar Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius själv om turerna kring pristagaren i boken "Om Bob Dylan", skriver Dagens Nyheter.

Boken, som är utgiven av Svenska Akademien, skildrar den nervösa väntan på att Dylan skulle acceptera sitt pris, mediestormen som följde och krishanteringen när en ledamot beskrev Dylans tystnad som "oartig och arrogant". Dylan nobbade visserligen Nobelceremonin – men tog senare emot priset vid en kort ceremoni inför en spelning i Stockholm. I sista stund levererades också en inspelad Nobelföreläsning som gjorde att han kunde håva in prispengarna.

Sara Danius presenterade också boken på sin blogg nyligen med de kortfattade orden: "Om Akademiens Dylanäventyr. Bortom mediebevakningen".