Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansen där cirkel och gung är grund

/

Det är cirkelrörelsen, i höfter och kropp, som särpräglar den orientaliska dansen.
Annelie Lindeberg sprider den just nu i skolor i Västernorrland.

Annons

De gungande cirklarna och åttorna får en direkt att tänka på kamelens sätt att gå och hur rörelsen fortplantas i ryttarens kropp. Annat typiskt för denna dans är att man ofta rör till exempel en axel men inte den andra.

Rötterna till den orientaliska dansen är uråldriga och ingen vet om den går tillbaka på kamelritten eller andra idéer om att återge naturens och vardagens rörelser. Annelie Lindeberg placerar ursprunget till den dans hon lär ut till det gamla Egypten.

Där berättades historier genom dansen, och rörelsen var förmodligen stelare än i dag, som man kan se av gammal egyptisk bildkonst. Men mötet med andra kulturer påverkade, inte minst den västerländska baletten på 1700-talet.

– Och det var Hollywood som införde tvådelad dräkt, slöja och "ormarmarna". 1800-talets romantik levde kvar och man ville betona det mystiska, säger Annelie Lindeberg.

Mynten runt midjan härrör från dansare som uppträdde, fick betalt och sydde fast mynten i kläderna. I dag sitter mynten på höftskynket och blir där ett extra rytminstrument.

Det var rytmerna som fick Annelie Lindeberg att fastna för orientalisk dans. Hon driver ett företag där hon lär ut dans samt kopplingen kultur och hälsa i arbetslivet. I samarbete med Riksteatern dansar hon nu med och för barn i skolor, och i ett par dagar har hon varit i Sundsvalls Kulturskola.

Med förskolebarn från Skönsberg kopplar hon rörelserna till djur och natur. Slöjviftandet får bli storkens vingslag och handrörelserna grenar som vajar - och så finns kamelen där, förstås.

En god sak med den orientaliska dansen är att alla åldrar och alla människor, oavsett ålder och fysisk förmåga, kan dansa på sin nivå.

– Kan man bara röra en arm kan man ändå skramla med en slöja och glädjas med musiken, säger Annelie Lindeberg.

Mer läsning

Annons