Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dansk storsvindlare kom inte hem

Trots uppgifter om motsatsen återvände inte den misstänkte danske storsvindlaren Stein Bagger till Danmark i går.

För några veckor sedan var Bagger, skaparen av IT Factory, ”Årets entreprenör” i Danmark. I dag är bolaget i konkurs och Bagger sitter i en poliscell i Los Angeles. Han är misstänkt för att ha lurat banker och andra på belopp i miljardklassen.

När Köpenhamnstidningen Ekstra Bladet talar med honom genom plexiglaset i häktet säger han att han pressats på enorma belopp och att också hans familj hotats till livet.

– Jag har blivit hotad med skjutvapen mellan 25 och 30 gånger, säger Bagger, men vill inte berätta vem som hotat honom eller vem som fått alla pengar.

Han lär få frågan igen, när han i nästa vecka med poliseskort väntas återvända till Danmark. Den 41-årige Bagger, som i perioder bott och verkat i Sverige, ska bland annat ha förfalskat sin närmaste mans underskrift vilket lett till att en rad banker gjort stora förluster på leasingkontrakt.

Bland de banker som tvingats erkänna förluster finns SEB, som sägs ha förlorat runt 70 miljoner svenska kronor på direktörens svindlande affärer. Danske Bank riskerar att förlora 350 miljoner kronor.

Tidningen Börsen och den ansedda revisionsfirman Ernest & Young har återtagit sin utmärkelse som Årets entreprenör från Stein Bagger.