Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Danska Lukas Graham om succén med "7 years"

"Once I was 7 years old, my mama told me, go make yourself some friends or you'll be lonely", sjunger Lukas Graham.
Redan som sjuåring ville han bli musiker. Men att hans band skulle göra världssuccé 20 år senare kunde han inte ens drömma om.

Albumet "Lukas Graham (blue album)" och succésingeln "7 years" har bland annat tagit danska Lukas Graham Forchhammer och hans band till Sverige för att medverka i "Musikhjälpen".

Faktum är att framgången i Sverige är ett av de två tillfällen sångaren nämner som extra betydelsefulla: När "7 years" toppade singellistan i Sverige och förra veckans amerikanska tv-debut hos Conan O'Brien.

– Danska musiker tar sig sällan över till Sverige, det är oftast tvärtom svenska musiker som lyckas i Danmark – och i resten av världen, säger Lukas Graham Forchhammer.

Själv lyssnar han mycket på Seinabo Sey och Tove Lo och blir glad när han hör deras musik i exempelvis USA.

– Vi i bandet brukar säga "Wow, de är från Skandinavien, det är vi med!", säger han med ett skratt.

Han har fortfarande svårt att förstå bandets framgång och ser inte sig själv och bandmedlemmarna Mark Falgren, Magnus Larsson och Kasper Daugaard som några stjärnor.

– I mitt huvud är vi fortfarande bara fyra killar som gillar musik, säger han.

Men nog är framgången ett faktum. Skivan har sålt dubbel platina i hemlandet och har strömmats över 20 miljoner gånger.

– Vi tar oss fortfarande in på listor i nya länder och växer, vilket är ganska konstigt eftersom vi är så nära jul och borde petas bort av olika jullåtar, säger han.

"7 years" blev en internationell dörröppnare för bandet, men för Lukas betyder den också mycket på ett personligt plan.

Med den ville han berätta hur han har påverkats av människorna omkring honom och också förklara att han inte kan tänka längre framåt i tiden än till då han är 60, eftersom hans pappa var 61 då han dog, för tre år sedan. Lukas Graham tror att det kommer att kännas konstigt att fylla 62, att han kommer att titta på sina kompisar och säga "vem hade kunnat ana det?".

Att skriva låten var "en känslosam resa".

– Jag ville att den skulle låta som en riktig jävla Oscarsnominering med musiken, stråkarna, hur den kulminerar i slutet för att sedan landa i att säga "once I was seven years old". (TT)