Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför är skogsägaren livsviktig för vår miljöpolitik

300 000 svenskar äger skog. Idag, på skogens dag, är det hög tid att samhället uppvärderar och högre värderar det obetalda arbete som den svenska skogsägaren gör för att ta hand om de svenska skogarna och lägga grunden för den gröna omställningen.

Ett första viktigt steg är att inte minst på EU-nivå få fler att inse vilken avgörande betydelse människor som inte sällan bott i generationer på en mark och som inte endast ser sin skog som en ekonomisk tillgång utan en plats där man vuxit upp och sett sina barn växa upp.

Sanningen är den att en mycket stor del av naturvården i de svenska skogarna bedrivs helt utan ersättning av de människor som äger sin skogsmark. Man lägger upp en långsiktig plan för skogen, vilka åtgärder man ska göra, var och när. Man lägger delar av sin fritid för arbete i skogen. Man lägger åter timmar för viltvård och man väljer också att spara områden och delar av skogen för biodiversitetsinsatser. Ifall vi som politiker väljer att strunta i deras engagemang, kunskap och kunnande och i stället väljer att detaljreglera skogen över deras huvuden så riskerar inte bara ett aktivt skogsbruk utan också en aktiv naturvård.

Vi som politiker måste lyssna mer på skogsägaren.

Den förra S/MP-regeringen valde att flera gånger strunta i att ge skogsägare rättvis ersättning trots att man hindrat de för att avverka skog. Därför är jag nöjd över att Centerpartiet lyckats stärka rättssäkerheten för skogsägare att få ekonomisk kompensation för inskränkningar brukanderätten som de har rätt till. Det är ett steg i rätt riktning.

Men tyvärr är det för många, inte minst på EU-nivå, som agerar på ett sätt som hotar skogsägare och därigenom både skogs- och miljöpolitiken. Därigenom förstör man för de människor som konkret gör stor skillnad för miljön och klimatet. Teoretiska komplicerade lösningar som ser bra ut på papper lämpar sig sällan för verkligheten. Fler i politiken måste ta ansvar för konsekvenserna av vad man driver - och därför måste skogsägaren få större tyngd för det är hen som till sist är den som tar hand om skogen.

När det idag, onsdag, är skogens dag är det bra att lyfta fram skogsägaren, hen som inte sällan bor i sin skog, som lever med den, planerar långsiktigt för den och som är ute och gör de naturvårdsåtgärder som vi vill se. Vi som politiker måste lyssna mer på skogsägaren. Inte minst för att vi både ska kunna hitta de lösningar som ger det hållbara skogsbruket och gör att skogsägarna fortsatt känner engagemang, intresse att spendera lediga stunder med att ta hand om sin skog.

Vårt samhälle måste ställa om i grönare riktning, det innebär att vi måste använda våra resurser på ett hållbart sätt, få en växande bioekonomi som kan ersätta fossila material och processer, men också ha ett samhälle där vi arbetar tillsammans och inte motverkar varandra. Därför bör vi i dag på skogens dag uppmärksamma alla de små familjeskogsbrukare vi har i Sverige som inte bara är ryggraden i det svenska skogsbruket utan också den svenska naturvården.

Fredrick Federley (C), Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel