Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför är Star Wars inte science fiction

Ett äventyr i rymden - då är det väl science fiction? Stefan Gemzell, ordförande i föreningen Gefle Science-Fiction, förklarar varför han tycker att Star Wars-filmerna inte har något med science-fiction att göra inför onsdagens stora världspremiär av nya filmen.

Annons

Stefan Gemzell, ordförande i Gefle Science-Fiction är på jobb i Lexington, Kentucky i USA när vi når honom. Där ska han hjälpa till att installera en konstinstallation på ett köpcenter som illustrerar morgondagens väder. Star Wars-febern i USA har han inte märkt av nämnvärt än.

– På bion häromdagen var det en Yoda-gubbe som sa god jul, det är ungefär på den nivån, säger han.

Läs mer: Jonas "Heavy" Stentäpp som Darth Vader i Gävle – chans att vinna biljetter till filmpremiären

Själv såg han den första banbrytande Star Wars-filmen 1978 då den kom till Sverige, med sin mormor.

– Hon ville aldrig gå på bio med mig igen efter det, kan jag säga. Star Wars var en total chock för henne.

Nya filmen kommer han se i mellandagarna tillsammans med de andra i Gefle Science-Fiction. Han har sina tvivel om filmen, framför allt för att den har världstäckande premiär samma dag. Historien har visat att sådana filmer tenderar att vara dåliga, menar han.

Hur etablerat är det då att anse att Star Wars inte är science fiction? "Väldigt etablerat" är svaret från Stefan Gemzell och här kommer en sammanfattning av varför han tycker som han gör.

...

1. Det finns ingen förklaring till alla tekniska skeenden

I exempelvis Star Trek förklaras hur teknik fungerar eller skulle kunna fungera i framtiden. Det finns en vetenskaplig förklaring bakom (därav science i science fiction). I "Star Wars" finns inte heller någon förklaring till varför de utomjordiska väsen de möter är som de är. Varför skulle evolutionen ha gett upphov till gulliga små björnar på andra planeter? Det förklaras inte.

2. Star Wars är fantasy - inte science fiction

Bland de som hävdar att Star Wars inte är science fiction finns de som säger att det är en rymdopera (space opera) eller fantasy eller både och. Dragen av fantasy märks i att det fajtas med svärd. Även om det är lasersvärd skulle dräkterna lika gärna kunnat vara rustningar.

En annan typisk fantasy-touch är att det läggs mycket tid och kraft åt att etablera historien i Star Wars-filmerna. Det behövs inte i en science fiction-film på samma sätt, menar Stefan Gemzell.

– I science fiction utgår du från det vi redan har och extrapolerar (betyder ungefär att dra slutsatser om förhållanden i ett område man inte studerat).

3. Det är inte viktigt för berättelsen att den utspelar sig i rymden

"Den skulle lika gärna kunna utspela sig i medeltida England eller varsomhelst" som Stefan Gemzell säger.