Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför blir det dimma trots minusgraderna – orsakar ishalka på vägarna

Just nu ligger en tjock dimma över delar av länet samtidigt som det är mer än tio minusgrader på sina håll. Vilket orsakar halka på vägarna, i Sundsvall har två olyckor skett i Birsta.

– Ibland kan vatten vara flytande trots att det är minusgradigt. I Kramfors har det varit så i dag, säger Ian Englund, meteorolog på Foreca.

Det kan kännas lite märkligt med en fuktig dimma när det samtidigt är rejält med minusgrader. Vindrutor täcks med tjocka islager och vägar blir blanka.

– Det kan vara en orsak till halka, säger Ian Englund.

Fenomenet kallas sjörök eller frostdimma och bildas när riktigt kall luft drar ut över öppet vatten.

– Den kalla luften som kommer i kontakt med det varmare vattnet värms upp. Du vet hur en varmluftsballong fungerar, varm luft stiger. Och med sig tar den vatten, säger Ian Englund.

Resultatet blir sjörök - en minusgradig dimma.

– Blåser det en aning så drar det inte över landet. Så har det varit i bland annat Kramfor under dagen, säger Ian Englund.

Den kalla dimman kan vara en av orsakerna till halkan som just nu råder på många vägar. I Birsta har två trafikolyckor inträffat under torsdagseftermiddagen.

– Det låg en fuktig dimma i luften, det kan vara den som bidrog till att det blev extra halt, säger Henrik Cedergren, inre befäl vid räddningstjänsten i Medelpad.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!