Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför blir man tröttare i Berlin

Berlin. Stökigt. Jag var den ende svensken som inte hade varit där tills för någon vecka sedan då vi hade konferens med jobbet. De beslutsfattande organen på byrån är tydligen övervintrade rejvare så val av konferensstad blev tämligen lätt.

Första turistfällan klarades av redan vid lunch under torsdagen, då vi njöt av torr kyckling och gnocchi (Helt nytt för mig att det finns något så oklart som potatispasta. Autisten i mig bröt ihop) i det 368 meter höga Fernsehrtum. Det gamla tv-tornet vid Alexanderplatz är tydligen ett symbolbygge av DDR och byggdes under rymdkapplöpningen. Man märker det här främst på att tornet ser ut som Sputnik. Rymdestetiken kunde tyvärr inte rädda det faktum att maten smakade som om den också tillverkades 1969. Utsikten var desto roligare. Läckert med den osynliga men ändå skarpa gräns som delar staden sett till hur arkitekturen ser ut. Det är nästan som om en mur har delat Berlin en gång i tiden, där ena halvan består av mulet miljonprogram och den andra mer organisk bebyggelse. Läckert.

Fredagen bjöd på tysk ölhall och dans till det som först var ett tyloreband men sedan sadlade om till att bli en eurodiscokvartett. En spännande utveckling att följa under kvällen.

De enda som lyckades vara mer högljudda än tyskarna på stället var vår arbetsplats och ett gäng engelsmän på svensexa. Min kollega lyckades även med konststycket att sjunga den gamla engelska fotbollsramsan ”There were 10 german bombers in the air, but the RAF from England shot them down.” I en tysk ölhall. I Berlin. Inte jättebra.

Nästa ställe var precis så gränslöst, ängsligt och superkul som Berlin kan vara. Roligast på alla klubbar i Berlin har i och för sig alla bartenders för det är dem som dricker i särklass mest av alla under en utekväll. Efter att jag stått och varit transparent i baren i någon timme var det därför dags att röra sig från detta Mein haus am see som det hette. Vi hamnade på en klubb, Golden gate, under en bro som såg ut som klubben Under bron som ligger under Skanstullsbron. Golden gate är ju annars en bro i San Fransisco men vad jag vet så ligger varken klubbarna Under bron eller Golden gate under den. Nu var vi här i alla fall och blev kvar ett bra tag. Jag antar att det är på natten man upplever Berlin på riktigt så vi var kvar till gryningen. Är det då bättre i Berlin? Vet inte. Man blir i varje fall tröttare.

Åk dit för all del. Nu har ni ju i och för sig varit där redan.

Gustav Parment