Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför bör vi alla bojkotta årets Eurovision Song Contest

Den 12 maj förra året vann Israel "Eurovision Song Contest". Samma kväll som segern firades sköt israeliska krypskyttar ihjäl 62 obeväpnade demonstranter i Gaza. De sköt journalister, sjukvårdare, män, kvinnor och barn. Det yngsta offret var Layla, en bebis på åtta månader. Ingen israel, soldat eller civil, dödades eller skadades allvarligt under protesterna.

Dessa protester pågick i många veckor, och varje vecka sköts och lemlästades hundratals personer. De protesterade för att Gaza har varit belägrat av Israel i tolv år, och förväntas, enligt FN, vara obeboeligt nästa år.

Israel kontrollerar allt som kommer in och ut, och släpper ner bomber med jämna mellanrum. Resultatet är ett Gaza med brist på läkemedel och mat, hög arbetslöshet, utan el och reningssystem, där 97 procent av vattnet är odrickbart. Israel har dessutom bombat sönder skolor, FN-skyddsrum, sjukhus och tusentals hem.

Israel har fler FN-resolutioner emot sig än alla världens länder tillsammans, vilket innebär att de har rekord i att bryta mot internationella lagar. Israel har uppehållit den längsta militärockupationen i modern tid, och där utövas apartheid, etnisk rensning och kolonisering.

Situationen i Gaza är bedräglig, men det är inte mycket bättre på den ockuperade Västbanken. Israel tar land, vattenresurser och odlingar från Palestinier och river deras hus, för att bygga kolonier (så kallade bosättningar) åt sitt eget folk.

Israel har byggt en mur runt Västbanken som får Berlinmuren att verka anspråkslös. Överallt finner man vägspärrar där soldater förnedrar palestinier och hindrar de från att ta sig till jobb och skolor. Israel är dessutom det enda landet som idag praktiserar apartheid. Israel bygger segregerade vägar – som är förbjudna för palestinier – och skapar diskriminerande lagar.

Varje år arresteras hundratals palestinska barn, de flesta blir slagna, berövade sömn, instängda i iskalla celler, varefter de förhörs utan advokat eller föräldrar och pressas att skriva under bekännelser på hebreiska - ett språk de inte förstår. De döms till långa fängelsestraff, i en domstol som fäller 99.7 procent av dem anklagade.

Många känner sig maktlösa när de hör om sådant elände. Sanningen är dock att palestinierna har kommit på ett effektivt sätt att sätta press på Israel och visa solidaritet med dem själva – bojkotta Israel. Det är vad palestinierna har bett omvärlden att göra.

Därför bör vi alla bojkotta Eurovision 2019 – åk inte dit och rösta inte – om den hålls i Israel.

Olivia Saad, Sundsvalls Palestinagrupp

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel