Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför borde alla ministrar få en tjänstebostad

Bostadssituationen i Stockholm är hopplös.

Hur många känner inte någon i huvudstaden som bor i fjärde hand via en kusins moster som har en kompis på jobbet som kan hyra ut eller något liknande. Kontakter är det som gäller. Det gäller alla, tyvärr även ministrar.

Den senaste tidens uppmärksammade avslöjanden kring landets statsråd och deras lägenhetstrasslande visar att även de tvingas rycka i alla trådar för att hitta någonstans att bo.

Det är ett ohållbart system.

Först var det utrikesminister Margot Wallström som visade sig bo i en lägenhet som Kommunal stod för. Något som gjorde att en förundersökning om korruption inleddes.

Nu har Svenska Dagbladet avslöjat att försvarsminister Peter Hultqvist, S, har fått hyra en lägenhet på Östermalm i Stockholm av en militär stiftelse. Det är MHS-Bostäder, Försvarshögskolans bostadsstiftelse, och bostäderna är i första hand avsedda för elever vid skolan. För ministern gjordes dock ett undantag.

Läs mer: Hultqvist fick lägenhet av militär stiftelse

MHS-bostäder är kopplat till Försvarshögskolan som i sin tur ligger under Utbildningsdepartementet, inte Hultqvists departement. För att det ska räknas som en muta ska en givare ha ett samband med mottagarens tjänst.

Det uppfylls knappast i detta fall.

Läs mer: MHS-bostäders styrelse

Men det faktum att höga officerare sitter i stiftelsens styrelse är förstås besvärande för försvarsministern. Och blotta misstanken skadar trovärdigheten.

Detta är något som politiker måste undvika.

Försvarsministern bor privat i Borlänge och när han var riksdagsledamot hade han boende i Stockholm via Riksdagsförvaltningen. Alla riksdagsledamöter har denna möjlighet. Något liknande system finns däremot inte för statsråden.

Det är märkligt, självklart borde staten ordna övernattningslägenheter även åt ministrar.

Alla ministrar har dessutom inte möjlighet att snabbt skaffa bostad i Stockholm och även människor som saknar förmåner och gräddfiler ska kunna vara statsråd. Vi vill inte ha en regering som består enbart av Stockholmselit, det behövs ju faktiskt lantisar i regeringen.

Läs mer: Så stoppar vi ministrars bostadsfiffel en gång för alla

Dessutom skulle tjänstebostäderna minska risken för att ministrarna snurrar till det i olämpliga lägenhetskaruseller.